Balet Navihanka, ki je bil prvič uprizorjen 1. julija 1789 v Velikem teatru (Grande théâtre) v Bordeauxu, še danes ostaja brez jasnega glasbenega avtorstva. Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta
Balet Navihanka, ki je bil prvič uprizorjen 1. julija 1789 v Velikem teatru (Grande théâtre) v Bordeauxu, še danes ostaja brez jasnega glasbenega avtorstva. Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta
Predstava bo zaživela v koreografiji Vladimirja Derevianka, nekdanjega prvaka Baleta moskovskega gledališča Bolšoj. Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta

V Slovenskem narodnem gledališču Maribor bodo v nocoj ob 19.30 premierno uprizorili balet Navihanka v koreografiji Vladimirja Derevianka. Ansambel in solisti Baleta SNG Maribor bodo s komedijo nabito ljubezensko zgodbo oživili na glasbo skladateljev Ferdinanda Herolda in Ludwiga Hertla pod taktirko hrvaškega dirigenta Mladena Tarbuka.

"Akcijski" balet
Balet Navihanka, z izvirnim francoskim imenom La fille mal gardee (Slabo varovano dekle), velja že od samega nastanka za enega prvih akcijskih oziroma igranih baletov, ki kažejo pomemben preobrat od "izpraznjene" plesne virtuoznosti h kasnejšemu pripovednemu baletu romantike, poudarjajo v SNG Maribor.

Enostavna sentimentalna pripoved, značilna za zgodnjeromantično obdobje
Prvi naslov baleta (Le ballet de la paille, ou Il n'est qu'un pas du mal au bien) je vseboval dokaj dolgo, a moralno-poučno misel: Balet iz slame ali Le majhen korak od zlega proti dobremu - bržkone pod vplivom razsvetljenske misli Voltaira in Rousseauja. Baletni libreto tako ponuja razmeroma enostavno sentimentalno pripoved, značilno za zgodnjeromantično obdobje, in sicer o dveh mladih zaljubljencih s podeželja, Lisi in Colasu, ki ju razdvajajo socialne razlike in tradicija vnaprej dogovorjenih porok.

Komična vsebina baleta v dveh dejanjih, ki jo je po neki anekdoti navdihnila litografija La reprimande Pierre-Antoina Baudouina iz leta 1789, se je najprej udejanjila v glasbeno-baletnem pastišu v koreografiji baletnega mojstra Jeana Berchera Daubervala na glasbo 55 priljubljenih francoskih napevov.

Kdo je sploh avtor?
Balet Navihanka je bil prvič uprizorjen julija leta 1789 v Bordeauxu in še danes ostaja brez jasnega glasbenega avtorstva. Dalj časa se je domnevalo, da je bil skladatelj kar sam Dauberval, saj je veljal za spretnega violinista.

Mariborska različica Navihanke je delo koreografa Vladimirja Derevianka, nekdanjega prvaka baleta moskovskega gledališča Bolšoj in dolgoletnega umetniškega direktorja in koreografa Baleta dresdenske SemperOper. Trenutno živi v Italiji ter deluje kot svobodni umetnik in gostujoči koreograf številnih mednarodnih baletnih ustanov.

Derevianko je Navihanko koreografiral že leta 2010 v Zagrebu, od koder je ohranil sceno in kostume. "Osnova je torej enaka, drugo pa je bilo posebej narejeno za občinstvo v Mariboru," je povedal za medije v Mariboru.

Zato imajo za glavne vloge kar tri ekipe. Liso bodo odplesale Tetiana Svitlična, Catarina de Meneses in Tijuana Križman Hudernik, Colasa pa Anton Bogov, Yuya Omaki in Matjaž Marin.