Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Foto: Prešernovo gledališče Kranj

Direktor in umetniški vodja gledališča Jure Novak je ob tem poudaril, da bo v nasprotju z minulo sezono "večji fokus na intimnem, osebnem, na notranjih svetovih". Ob predstavitvi repertoarja je dodal še, da so v pretekli sezoni "ponudili raznolike, pogosto zahtevne predstave, ki se niso ognile težkim temam in so se spoprijemale z izzivi sodobnosti. Glavne nagrade in uvrstitve na festivale so nam zgolj potrdile, kar nam z odzivi na vsaki ponovitvi izkazujejo gledalci".

Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Foto: Prešernovo gledališče Kranj

Prva premiera sezone na kranjskem odru bo uprizoritev avtorskega projekta Zadnji Hamlet, ki ga podpisuje Lea Kukovičič in ga pripravljajo v koprodukciji z Zavodom Bunker. Gre za zadnji del trilogije Ko moški jočejo, ki jo je uvedel simpozij Ko moški jočejo, se svet ustavi, sledile so "jokalne intervencije" na Tednu slovenske drame (TSD) z naslovom Zadnji Hamlet, predigra. Umetnica se v svojem projektu Zadnji Hamlet igra z dramsko predlogo in z vsemi prejšnjimi Hamleti, predvsem pa se poskuša spopasti s konceptom ali simbolom Hamleta, je povedala direktorica Zavoda Bunker Alma R. Selimović. Ljubljanska premiera bo 14. septembra, kranjska pa 20. septembra.

12. oktobra bo v PGK-ju premierno uprizorjena črna komedija Predsednice Wernerja Schwaba v režiji Jureta Novaka, ki je presodil, da imajo v ansamblu odlično zasedbo za predstavo. Po režiserjevih besedah so igralke Vesna Jevnikar, Darja Reichman in Vesna Slapar tudi že v prvi polovici vaj odprle zanimive registre treh žensk v predstavi. Avtor drame skozi duhovite in iskrive dialoge dveh upokojenih čistilk Erne in Grete ter še aktivne Maričke mojstrsko razgrinja banalno in na krščanskih stereotipih temelječo plat družbe, piše v napovedi predstave. Gre tudi za zgodbo o tem, kako se spopadamo z nemočjo, je še poudaril Novak.

Celostno podobo prihajajoče sezone sta tudi tokrat ustvarili akademska slikarka Tina Dobrajc in oblikovalka Ana Bassin.


V režiji Ivane Djilas bo januarja premierno zaživela predstava Harun in morje zgodb po istoimenskem kratkem romanu Salmana Rushdieja iz leta 1990, torej po Satanskih stihih (1988) in po dveh letih tišine po fatvi. Kot je poudarila režiserka, je Rushdie po tej tišini napisal pravljico, fokus pa je na tem, da je napisal zgodbo o pripovedovanju in o tem, od kod izhajajo govor in zgodbe ter kaj se zgodi, če se izviri zgodb začnejo kaliti in če zmaga tišina. "To je politična zgodba, zapakirana kot pravljica," je še dejala.

Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Foto: Prešernovo gledališče Kranj

Spomladi bo na kranjskem odru premierno uprizorjena slovenska literarna klasika Boj na požiralniku Prežihovega Voranca. Jernej Lorenci, ki bo režiral predstavo, je delo opisal kot ikonično besedilo in kot vinjeto v primerjavi s pisateljevo epsko življenjsko zgodbo ter dodal, da ga to razmerje izjemno fascinira. Spomnil je, da je pisatelj besedilo poslal uredniku Ferdu Kozaku, ki je iz zgodbe, ki je prej vključevala tudi slovensko in slovansko mitologijo, vse to črtal in kar je ostalo, je "suho, trdo, neizprosno, direktno in brez svetlobe". Družina Dihurjev gre od poraza do poraza, trudi se izbojevati bitko, ki je obsojena na propad. Znotraj tega pa vidi noro voljo duha in fizisa. Ključ režiser vidi v telesnosti. Predstava nastaja v koprodukciji z Mestnim gledališčem Ptuj, spomladi bo odprla 54. Tedna slovenske drame (TSD).

Zadnja premiera prihajajoče sezone bo uprizoritev predstave Kot vsa svobodna dekleta, ki jo bo po dramskem besedilu Tanje Šljivar režirala Mojca Madon. Bosanska dramatičarka je po besedah režiserke navdih za besedilo našla v resničnem dogodku, ki je odmeval v medijih, in izjavi nacionalnega koordinatorja za reproduktivno zdravje Republike Srbske: "Imeli smo primer, da so odšli učenci osnovne šole manjšega kraja na petdnevno ekskurzijo. Nekaj časa po njihovi vrnitvi se je izkazalo, da se je sedem učenk z ekskurzije vrnilo nosečih." Vsi liki v predstavi fiktivni, avtorica v besedilu obračunava s patriarhatom in prevprašuje tradicionalne vrednote.

Ustvarjalci so sezono 2023/2024 Prešernovega gledališča Kranj predstavili v Stolpu Škrlovec. Foto: Prešernovo gledališče Kranj
Ustvarjalci so sezono 2023/2024 Prešernovega gledališča Kranj predstavili v Stolpu Škrlovec. Foto: Prešernovo gledališče Kranj

"Zavezani kritičnemu pogledu in odločeni, da bomo navduševali še naprej, smo tudi za sezono 2023/2024 pripravili najboljše kombinacije odličnih predlog, vrhunskih režiserk in režiserjev pa seveda zasedbe naših izjemnih igralk in igralcev ter izbranih gostov," je na predstavitvi prihajajoče sezon še dejal direktor in umetniški vodja gledališča Jure Novak.

Jesenski vpis abonmajev Prešernovega gledališča Kranj se bo začel v ponedeljek, 4. septembra.