Naziv Evropska prestolnica kulture (EPK) so s 1. januarjem za eno leto pridobila tri mesta: Esch-sur-Alzette v Luksemburgu, Kaunas v Litvi in Novi Sad v Srbiji.

Z vaj za slovesnost ob odprtju. Foto: V. Veličković/EPK Novi Sad
Z vaj za slovesnost ob odprtju. Foto: V. Veličković/EPK Novi Sad

V prestolnici Vojvodine bodo program začeli nocoj, ko po julijanskem koledarju praznujejo tudi novoletni večer. "Doček" oz. sprejem, edinstveno praznovanje dveh novih let, je 31. decembra v središče postavil Nikolo Teslo, nocojšnja uradna slovesnost ob odprtju Evopske prestolnice kulture pa bo simbolična ob 20. uri in 22 minut pred stolpom in na stolpu zgradbe Banovina arhitekta Dragiše Brašovana, s katero se je pred več kot 80 leti začela posodobitev mesta, je poročal Boštjan Anžin na Radiu Slovenija.

Sorodna novica Novi Sad: Velikopotezen kulturni program v času pandemije

Živadinov se, kot piše na spletni strani novosadskega EPK-ja, podpisuje tudi pod libreto dela. Ustvaril je poklon veliki, a spregledani Milevi Marić Einstein in še enemu znanstveniku Milutinu Milankoviću, tretji, nevidni protagonist bo srbski pisatelj Ljubomir Micić, ki je pred 100 leti ustanovil avantgardno revijo Zenit in gibanje zenitizem, poroča Anžin. Mednarodno gibanje je močno zaznamovalo modernistično umetnost med obema vojnama v Beogradu in Zagrebu kot tudi v širšem evropskem prostoru. Poklanjajo se 100-letnici in gibanju, ki ju je začel Ljubomir Micić (1895–1971).

Matematika je osrednja tema scenarija predstave
"Zeniteum je gledališki dogodek, ki združuje znanost in umetnost. Slavimo matematiko,"
poudarja Živadinov. Matematika je osrednja tema scenarija predstave, in sicer kot "orodje in jezik, ki posamezniku pomaga opisati svoje duhovne dosežke. Na slovesnosti bomo tako v imenu kulture opevali znanost in umetnost," so napovedali organizatorji EPK-ja.

Spektakel režira Dragan Živadinov. Foto: V. Veličković/EPK Novi Sad
Spektakel režira Dragan Živadinov. Foto: V. Veličković/EPK Novi Sad

"Na slovesnost ob odprtju se pripravljamo že devet mesecev. Tu je ansambel 60 ljudi – od zbora in orkestra do igralcev in plesalcev," je za Radio Slovenija povedal Nemanja Milenković, direktor fundacije, gostitelj spektakla pa bo igralec Lazar Jovanov.

Novi Sad ima po Milenkovićevih besedah posebno zgodovino, dediščino, multikulturno identieto – vse to vzbuja pozornost evropske in svetovne javnosti. "Ob tem smo mesto v državi, ki je kandidatka za članstvo v Evropski uniji, gre torej tudi za zelo pomembno geopolitično, strateško sporočilo."

Prek metafore "za nove mostove"
Skupno bo 1500 prireditev, ki bodo združili 4000 umetnikov. "To zgodbo smo zgradili prek zgodbe o identiteti Novega Sada, s pomočjo metafore 'za nove mostove'. Novi Sad je najmanjše mesto na Donavi z največ mostovi. Skupaj jih je enajst, osem pod Donavo in trije nad njo, 20. stoletje smo končali brez njih. Ta metafora – tudi fizične potrebe po mostovih čez to veliko evropsko reko, povezuje simbolično: neinstitucionalno sceno s kulturnimi ustanovami, prebivalce in umetnike, pa tudi Novi Sad in Srbijo z Evropsko unijo," še dodaja Milenković.

V vlogi Mileve Marić Einstein bo nastopila Anita Mančić, kot Milutin Milanković pa Boris Isaković, ki sta tesno povezana z Novim Sadom. Tretji, t. i. estetski protagonist, pa bo omenjeni urednik revije Zenit Micić s svojo idejo o posodobitvi Balkana in 43 številkami revije. Scenografija, ki jo je zasnovala, prav tako tudi kostumografijo, Dunja Zupančič, bo temeljila na postgravitacijski reinterpretaciji konstruktivizma in suprematizma.

Foto: V. Veličković/EPK Novi Sad
Foto: V. Veličković/EPK Novi Sad

Novi Sad si naziv EPK deli z mestom Esch-sur-Alzette, ki je naziv dobil po letu 1995, ko je bilo mesto Luksembourg evropska prestolnica kulture, ter s Kaunasom. Tudi to je že drugo litovsko mesto, ki se ponaša s tem nazivom po letu 2009, ko je bila z njim nagrajena Vilna.

Novi Sad se predstavlja kot prva srbska evropska prestolnica kulture. V enem letu načrtujejo, da se bo zvrstilo okoli 4000 prireditev s 1500 umetniki.