Igralec Miha Bezeljak spretno prehaja med lutkovno animacijo tehnološko raznovrstnih lutk in predmetov ter živo igro. Foto: Miha Sagadin
Igralec Miha Bezeljak spretno prehaja med lutkovno animacijo tehnološko raznovrstnih lutk in predmetov ter živo igro. Foto: Miha Sagadin
O dečku in pingvinu
Deček in pingvin skozi pustolovsko potovanje najdeta pot do cilja - iskrenega prijateljstva. Foto: Miha Sagadin

Predstavo je v sklopu Poletnega lutkovnega pristana in kot prvo premiero LG-ja Maribor avgusta že videlo mariborsko občinstvo, ljubljanski Mini teater pa jo je pred dnevi predstavil v sklopu 17. mednarodnega festivala.
Zgodba, ki pripoveduje o prijateljstvu, osamljenosti in medsebojnem razumevanju, je namenjena najmlajšim otrokom, ki so vanjo tudi interaktivno vpeti. V predstavi se srečajo z dečkom, ki nekega dne pred vrati najde pingvina in se ga odloči nekam ali nekomu vrniti. To ju popelje na pustolovsko potovanje, na katerem se med glavnima protagonistoma stkejo tesne prijateljske vezi.
Vsakič drugačna predstava
Duhovito in nežno zgodbo oživlja preplet igre in animacije, med katerima prehaja igralec Lutkovnega gledališča Maribor Miha Bezeljak. Sloni na načelih prehajanja med lutkarsko in igrano formo znotraj enega samega dogodka. Interaktivna predstava, ki v središče postavlja otroka, je odvisna od odzivnosti občinstva v dvorani, zaradi česar je vsaka nova izvedba nekoliko drugačna. Otroci pomagajo graditi predstavo, ki kljub jasno zastavljenemu študijskemu procesu in čvrsto zastavljeni uprizoritveni formi ostaja odprta za nujne improvizirane elemente.
Pripoved gradijo različne vrste lutk, ki otroke spodbujajo k spremljanju ganljive zgodbe o strpnosti, zaupanju in pripravljenosti pomagati vse do plemenitega cilja - pravega prijateljstva, ki premaga vse ovire. Scenograf in tehnolog predstave je mariborski lutkovni mojster Primož Mihevc, muzikologinja Lea Čehovin je avtorica klavirske glasbe, ki nazorno slika čustva in barva razpoloženje. Dramaturg predstave je diplomant študija dramaturgije na gledališki akademiji DAMU v Pragi Marek Turošik.