Na slovesni uprizoritvi bosta naslovni vlogi veronskih ljubimcev odplesala Catarina de Meneses in Tamas Darai. Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta
Na slovesni uprizoritvi bosta naslovni vlogi veronskih ljubimcev odplesala Catarina de Meneses in Tamas Darai. Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta

Balet Romeo in Julija na glasbo Sergeja Prokofjeva je v koreografski interpretaciji Valentine Turcu že ob premieri očaral občinstvo in prejel številne pohvale kritikov. Po praizvedbi v Mariboru novembra 2012 je bil balet uprizorjen še v Latvijski nacionalni operno-baletni hiši v Rigi in v gledališču Metz Metropole v Franciji.

Veliki umetniški preboj Valentine Turcu se je zgodil leta 2013 prav z avtorsko koreografijo dramskega baleta Romeo in Julija, ki jo je ustvarila za mariborski balet in za katero je prejela prestižno nagrado Pie in Pina Mlakarja. Kot je zapisala strokovna žirija Društva baletnih umetnikov Slovenije, je
Veliki umetniški preboj Valentine Turcu se je zgodil leta 2013 prav z avtorsko koreografijo dramskega baleta Romeo in Julija, ki jo je ustvarila za mariborski balet in za katero je prejela prestižno nagrado Pie in Pina Mlakarja. Kot je zapisala strokovna žirija Društva baletnih umetnikov Slovenije, je "Valentina Turcu postavila nov mejnik v kvaliteti in ekspresiji sodobnega klasičnega baleta". Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta

Na slovesni uprizoritvi bosta naslovni vlogi veronskih ljubimcev odplesala Catarina de Meneses in Tamas Darai, Simfoničnemu orkestru SNG Maribor bo dirigiral Simon Robinson.

Klasično izšolana baletna solistka in koreografinja Valentina Turcu je danes ena najbolj cenjenih in izstopajočih umetnic v Sloveniji in sosednjih državah. "Njene stvaritve se poleg ustvarjanja koreografij in oblikovanja odrskega giba za opere, drame, koncertne dogodke in baletne večere tako v žanrskem kot slogovnem smislu raztezajo od večkrat nagrajenih celovečernih baletov pa vse do sodobnih enodejank in koreografskih miniatur," so zapisali v gledališču.

Njen opus z več kot 130 ustvarjenimi ali soustvarjenimi baleti, dramskimi in opernimi produkcijami ne priča zgolj o epohalni kreativni potenci, ampak tudi o njeni vsestranski in izjemno pregibni gledališki intuiciji, ki se v zadnjem času potrjuje tudi v izjemno uspešnih režijah dramskih uprizoritev, še navajajo v SNG Maribor.

Valentina Turcu se je rodila v Zagrebu. Že njena oče in mama sta bila mednarodno priznana baletna solista, Marin Turcu in Maja Srbljenović Turcu. Izobraževala se je v Lozani pod mentorstvom koreografa in baletnega mojstra Mauricea Bejarta, po vrnitvi v Slovenijo pa je kot balerina med drugim nastopila v koreografskem prvencu Edwarda Cluga Tango.

Leta 2007 je za mariborski balet ustvarila svoj koreografski prvenec La Callas, pozneje pa dosegla mednarodno prepoznavnost s koreografijami, kot so Carmen in Bolero (HNK Split, 2011) ter Romeo in Julija (SNG Maribor, 2012), za katero je prejela nagrado Pie in Pina Mlakarja.

Sorodna novica Valentina Turcu: "Baletna umetnost je medij božanske lepote"

Med svoje dosežke šteje še dramske balete Ana Karenina (HNK Zagreb, 2014), Nevarna razmerja (2014, koprodukcija Dubrovniškega poletnega festivala, Festivala Ljubljana in SNG Maribor) in Jevgenij Onjegin (SNG Maribor, 2016).

Aprila 2017 je ustvarila novo postavitev baletnega trilerja Carmen za Augsburški balet, jeseni istega leta pa je s koreografom Juliem Arozareno sodelovala pri postavitvi baleta Don Giovanni za Latvijski narodni balet v Rigi.
Ustvarila je med drugim še baleta Smrt v Benetkah (koprodukcija HNK Zagreb in SNG Maribor, 2018) ter Dama s kamelijami s praizvedbo marca 2020 v Janačkovem gledališču v Brnu. Lani je za Balet HNK Zagreb in Balet SNG Maribor ustvarila balet Madame Bovary.

Poleg že omenjene nagrade Pie in Pina Mlakarja je Valentina Turcu za svoje delo med drugim prejela še nagrado hrvaških dramskih umetnikov za najboljšo predstavo in koreografijo v letu 2019 za svoj režijski prvenec Tramvaj poželenje (v produkciji HNK Varaždin), nagrado Prešernovega sklada (2018) in Glazerjevo listino (2017).