Priljubljena otroška pravljica Muca Copatarica avtorice Ele Peroci je oktobra 2007 praznovala svoj 50. rojstni dan. Od svojega nastanka je doživela že 14 ponatisov in številne posnetke na gramofonskih ploščah, kasetah in zgoščenkah. Foto: Damjan Švarc
Priljubljena otroška pravljica Muca Copatarica avtorice Ele Peroci je oktobra 2007 praznovala svoj 50. rojstni dan. Od svojega nastanka je doživela že 14 ponatisov in številne posnetke na gramofonskih ploščah, kasetah in zgoščenkah. Foto: Damjan Švarc
Muca Copatarica
V predstavi kranjskega gledališča v glavni vlogi nastopa Desa Muck. Foto: Damjan Švarc
Muca Copatarica
V Gledališču Glej so pripravili drugačno različico Muce Copatarice. V njej otroci niso neredoljubni, ampak s copati obmetavajo šibkega fantička Bobka. Foto: Gledališče Labirint

Ob častitljivem jubileju vestne in ravno prav stroge muce, zaradi katere otroci še vedno pridno pospravljajo svoje copatke, se obetata kar dve predstavi. Na odru Prešernovega gledališča v Kranju je bila premierno odigrana gledališka predstava, v petek (22. 2.) pa bo priljubljena junakinja stopila na oder še enkrat, vendar tokrat v ljubljanskem Gledališču Glej, kjer bo poskušala otroke navajti reda v lutkovni podobi.

Muca, ki odnaša copatke
Pravljica Muca Copatarica pisateljice Ele Peroci otrokom ne pričara le domišljijskega sveta, v katerem bela muca neredoljubnim otrokom odnaša copatke, ti pa se jih potem odpravijo iskat v njeno gozdno hišico, ampak jih tudi uči, da je pospravljanje koristno. Tako je skozi čas večkrat pomagala tudi "obupanim" mamam, ki so premišljevale, kako naj svoje malčke navadijo redoljubnosti.

Prepevajoča Muca Copatarica
Gledališka predstava oziroma bolje rečeno kar muzikal, ki bo danes uprizorjen v kranjskem gledališču, je nastal v sodelovanju z založbo Mladinska knjiga, ki se je 50. rojstnega dneva redoljubne muce, mimogrede tega je praznovala oktobra lani, že spomnila z večimi dogodki. Dramatizacija pravljice in songi so delo Dese Muck, ki nastopa tudi v glavni vlogi, predstavo pa je režirala Katja Pegan. Poleg njiju so predstavo pomagali ustvariti še dramaturginja Marinka Poštrak, scenograf Damijan Cavazza, kostumografinja Ana Matijevič in avtor glasbe Mirko Vuksanović. Igralsko ekipo pa poleg Muckove sestavljajo še Vesna Pernarčič-Žunić, Igor Štamulak, Branko Jordan, Matjaž Višnar, Darja Reichman in Pavel Rakovec.

Otroško zasmehovanje drugačnosti
V lutkovni izvedbi bodo Muco Copatarico premierno uprizorili 22. februarja na odru Gledališča Glej. Gledališče Labirint je v produkciji Društva likovnih ustvarjalcev pripravilo svojo različico pravljice, ki sta jo zasnovala in režirala Sašo Jovanović ter Tina Oman. Oba pa se podpisujeta tudi pod dramaturgijo in sta animatorja lutk. Režiserja Jovanovića je najbolj zanimalo vprašanje, zakaj otroci za seboj niso pospravljali copat, in ugotovil je, da ne zaradi neredoljubnosti, ampak zato, ker so otroci z njimi obmetavali Bobka: drugačnega, najšibkejšega in najbolj ubogega fantiča med njimi.

Lutkovna predstava tako v središče postavlja kritiko zatiranja drugačnosti in skozi otroške oči spregovori o šovinizmu in nestrpnosti. Konec je, kot se za pravljice spodobi, srečen, saj junaki med seboj rešijo nesoglasja, dobrota pa premaga napuh. Lutke je zasnovala in izdelala Urška Cigler, avtor scene pa je Žiga Lebar.

K. S.