Foto: Tea Grahek Lebar
Foto: Tea Grahek Lebar

Ob koncu Kajuhovega leta v Domu kulture Velenje po letu in pol priprav predstavljajo posebno proslavo. V režiji Darka Nikolovskega je nastala monodrama Kajuh sem jaz!, v kateri igralka Inti Šraj v zadnjih trenutkih pesnikovega življenja podoživlja njegove najpomembnejše trenutke in skozi njegove pesnitve ponuja vpogled v razmišljanje in doživljanje sveta pesnika Karla Destovnika Kajuha.

Premiera bo na sporedu danes, 8. decembra, ob 18. uri v Domu kulture Velenje.

Foto: Črt Piksi
Foto: Črt Piksi

Ustvarjalci želijo predstavo pripeljati v 38 slovenskih občin, kot je bila v 38 izvodih natisnjena edina Kajuhova pesniška zbirka
Na pobudo Ministrstva za kulturo, ki je Kajuhovo leto razglasila ob 100. obletnici njegovega rojstva kot poklon pesnikovi ustvarjalnosti in njegovi vlogi v kolektivni zavesti Slovencev, je nastala tudi predstava Kajuh in jaz!, ki se na sodoben način pokloni narodnemu heroju. Režiser Darko Nikolovski že leta raziskuje tematiko partizanstva in jo širši javnosti predstavlja skozi glasbo in film, ideje partizanstva ločuje od zgodovinskega časa, jih nadgrajuje in prerašča v poziv kolektivnega povezovanja z vrednoto človečnosti.

"Upava, da bodo lahko ljudje predstavo dojemali onkraj okvirjev, v katerih je Kajuh deloval, in bodo sprevideli, da gre za univerzalno brezčasno zgodbo. Zgodbo o posamezniku, ki se je boril za pravičnejšo družbo," sta o predstavi povedala ustvarjalca Inti Šraj in Darko Nikolovski.

Foto: Tea Grahek Lebar
Foto: Tea Grahek Lebar

Ženska interpretacija Kajuha poudarja univerzalnost pesnikovih idej
Kajuha v predstavi upodablja igralka Inti Šraj, ki pravi, da jo je pesnik prevzel s svojo preprostostjo, ki nagovarja različne plasti ljudi: “Njegove pesmi so polne življenjskega naboja in kljub težkim temam v bralcu vedno puščajo kanček upanja – vero v boljši jutri, boljši čas, boljši svet. Osebno verjamem, da obstajajo zgodbe, ki morajo biti povedane. So del naše preteklosti in hkrati del nas še danes. Pripovedovanje teh zgodb celi rane, širi obzorja in razumevanje, še posebej pa je njihovo sporočilo izjemno aktualno tudi danes. Pripovedovanje zgodb omogoča prenos znanja, izkušenj in vrednot iz ene generacije na drugo ter pomaga pri oblikovanju identitete in kolektivnega spomina skupnosti."

Pri predstavi so sodelovali še glasbenik Aljoša Saksida v sodelovanju z Združenim otroškim pevskim zborom mali kraški Kajuhovci, Tržaškim partizanskim pevskim zborom Pinko Tomažič in Jadranko Juras, obdelovalec zvoka Januš A. Luznar, oblikovalec luči Gregor Kuhar, scenografijo in kostumografijo pa je oblikoval Jernej Brajer.

Predstava nastaja predvsem s podporo posameznikov, ki so projekt podprli z nakupom majice Kajuh sem jaz!. "Več kot 200 ljudi je kupilo majico za podporo projektu, kar potrjuje Kajuha kot ljudskega pesnika in željo ljudi, da se njegovo delo širi," je še o nastajanju predstave povedala igralka Šraj.