Ko se je skupina The Lord Chamberlain's Men, ki je uprizarjala Shakespearjeva dela, preselila na južni breg Temze, iz gledališča The Curtain v novo The Globe, so stari oder razstavili in ga prenesli na novo lokacijo. To se je dogajalo leta 1599. Foto: MOLA
Ko se je skupina The Lord Chamberlain's Men, ki je uprizarjala Shakespearjeva dela, preselila na južni breg Temze, iz gledališča The Curtain v novo The Globe, so stari oder razstavili in ga prenesli na novo lokacijo. To se je dogajalo leta 1599. Foto: MOLA
The Curtain
Tudorsko Anglijo mnogi najbolj poznajo po vladavini kraljice Elizabete in prikupni arhitekturi s hišami, utrjenimi z vidnimi bruni na pročelju, a to je bil tudi čas razcveta gledališke umetnosti. Foto: MOLA

Zdi se, da je bilo gledališče Curtain, ki ga odkopavajo severno od reke Temze, v londonski četrti Shoreditch, starejše od dandanes lepo prenovljenega gledališča Globe in obenem tudi prva "baza" gledališke skupine Lord Chamberlain's Men, za katero je Shakespeare napisal večino svojih dram.

Strokovnjaki iz Muzeja londonske arheologije (MOLA) so že lani naleteli na prve ostanke zidu, ki je bil verjetno del prizorišča, ter balkonov. "To je čudovito najdišče, ki nam bo ponudilo vpogled v gledališče Shakespearjevega časa," je že komentiral vodja izkopavanj Chris Thomas. O najdbi za zdaj še ni znanega nič zares podrobnega.

"Ta leseni O"
Samo gledališče Shakespeare v prologu k Henriku V. celo omeni, in sicer kot "leseni O" ("Can this cock-pit hold within this wooden O, the very caskes that did affright the Ayre at Agincourt?"). Z uvodom skuša namreč podžgati domišljijo gledalcev in jih iz neuglednega okolja preseliti v vojno vihro bitke pri Agincourtu.

Britanci se svoje kulturne dediščine letos spominjajo s Shakespearjevim festivalom, ki se deloma odvija v gledališču Globe, deloma pa na drugih "ključnih" lokacijah po Veliki Britaniji; del festivala se križa z olimpijskimi igrami, trajal pa bo vse do novembra.

V Globu niso ljubosumni
"Pred seboj imamo novo priložnost, da še poglobimo svoje razumevanje Shakespearjevega gledališča," je zadovoljen tudi direktor zdaj spet delujočega Globa Neil Constable.

Razcvet elizabetinskega gledališča
Gledališče Curtain je - v neposredni bližini čisto prvega londonskega gledališča, ki se mu je reklo kar "The Theatre" - vrata odprlo leta 1577. Bilo je ena od tistih zgodnjih gledaliških hiš, ki so bile postavljene še na zunanji strani mestnega obzidja. Ime so si izposodili pri bližnji ulici Curtain Close; Curtain je Shakespearjeve drame uprizarjal med letoma 1597 in 1599, ko je bila dokončana gradnja Globa v Southwarku. Ni povsem jasno, kakšna je bila njegova usoda potem, iz zgodovinskih knjig pa popolnoma izgine po letu 1622. Nekateri strokovnjaki so sicer prepričani, da je delovalo vse do izbruha državljanske vojne v štiridesetih letih 17. stoletja.

Napredka se ne da ustaviti
Podjetje Plough Yard Developments, ki je izkopavanja na tem področju sploh naročilo, se zdaj ukvarja z načrtovanjem, kako arheološke ostanke umestiti v središče novega stanovanjskega in nakupovalnega središča, ki so ga tam nameravali graditi. Svoje načrte za končno podobo okolice bodo na samem prizorišču razkrili v petek. "Čeprav smo vedeli, da je The Curtain stal nekje v okolici, je bila njegova natančna lokacija skrivnost."