Foto: EPA
Foto: EPA

S tem se po poročanju nemške tiskovne agencije DPA nadaljujejo težave z letošnjo izvedbo Nibelungovega prstana nemškega skladatelja Richarda Wagnerja na znamenitem festivalu Wagnerjevega glasbenega gledališča.

"Na njegovo največjo žalost je moral Stephen Gould zaradi bolezni odpovedati sodelovanje kot Siegfried," so sporočili s festivala. Dodali so, da so zamenjavo za Goulda našli v ameriškem tenoristu Clayu Hilleyju.

Sorodna novica Pred slovesnim odprtjem se Bayreuthski festival spoprijema z očitki o spolnem nadlegovanju

Gould je sicer na letošnjem festivalu imel izjemen program. Nastopil naj bi ne le kot Siegfried v četrtem delu Nibelungovega prstana Somrak bogov, ampak tudi kot Tristan v Tristanu in Izoldi ter imel naslovno vlogo v operi Tannhäuser. Ob tem je predstavnik za odnose z javnostmi festivala Hubertus Herrmann pojasnil, da se odpoved Gouldovega nastopa za zdaj nanaša samo na Somrak Bogov. Opera Tannhäuser je sicer v Bayreuthu na sporedu v ponedeljek.

Gouldova odpoved nastopa ni prvi kadrovski zaplet pri novi postavitvi Nibelungovega prstana s štirimi operami, ki jih letos režira avstrijski režiser Valentin Schwarz.

Na ponedeljkovi premieri Valkire se je pevec Tomasz Konieczny v vlogi Wotana tako hudo poškodoval, ko se je na odru zrušil naslanjač, da ni mogel nadaljevati petja. V tretjem dejanju Wagnerjeve opere ga je zamenjal Michael Kupfer-Radecky.

Kupfer-Radecky je s tem postal že peti Wotan za letošnji Bayreuth. Prvotno je bilo načrtovano, da bo kot Wotan nastopil avstrijski pevec Günther Groissböck, a je lani sodelovanje odpovedal. Nadomestiti bi ga moral švedski operni pevec John Lundgren, a je sodelovanje prav tako odpovedal. V Renskem zlatu ga je zamenjal Egils Silins, v Valkiri Konieczny, poroča DPA.

Sodelovanje odpovedal tudi dirigent – zaradi koronavirusa
Tik pred premiero je moral zaradi covida-19 nastop odpovedati nastop tudi finski dirigent Pietari Inkinen. Namesto njega je dirigentska palica pripadla nemškemu dirigentu Corneliusu Meistru.

Festival je sicer julija odprla nova uprizoritev Tristana in Izolde, ki so jo napovedovali kot operni spektakel v presežnikih, vendar so program dogodka zasenčile obtožbe o nadlegovanjih, žalitvah in seksističnem besednjaku.