Med protesti je prišlo do prerivanja s policisti, dva sta utrpela poškodbe. Foto: EPA
Med protesti je prišlo do prerivanja s policisti, dva sta utrpela poškodbe. Foto: EPA
Daniel Barenboim kot glasbeni direktor zadnjič odprl operno sezono,
Daniel Barenboim je kot glasbeni direktor zadnjič odprl operno sezono. Foto: EPA

Protestniki so med drugim izražali nezadovoljstvo nad nedavno sprejeto reformo trga dela, ki omogoča lažje odpuščanje. Pri tem je prišlo tudi do prerivanj s policisti, v katerem sta dva policista utrpela poškodbe, nedaleč od opere so leteli tudi kamenje, steklenice, rakete, jajca in zelenjava.
Povabljeno občinstvo otvoritvenega večera - letos so za to priložnost izbrali Beethovnovega Fidelia - je praviloma zvezdniško obarvano. Tudi letos so se ga udeležili znani poslovneži, športniki in politiki, večer pa je minil brez prisotnosti premierja Mattea Renzija ali predsednika Giorgia Napolitana. Za vstopnice je treba odšteti tudi 2.000 evrov, zato je nad razmerami v državi jezna množica goste večera pozdravila z glasnim posmehom.
Finančni rezi predvideni tudi v znanih opernih hišah
Občinstvo se je v Argenitni rojenemu izraelskemu dirigentu Barenboimu, ki prihodnje leto predčasno zapušča milansko Scalo (dve leti pred iztekom pogodbe), zahvalilo z večminutnim aplavzom. Barenboim bo nadaljeval svoje delo z orkestrom West-Eastern Divan, ki ga je leta 1999 ustanovil s pokojnim akademikom Edwardom Saidom, da bi združila mlade arabske in izraelske glasbenike.
Zaradi skrb vzbujajočega gospodarskega stanja v državi bo krčenje sredstev doletelo tudi najbolj znane operne hiše v državi.