Foto: Darja Štravs Tisu
Foto: Darja Štravs Tisu

Opero Deklica z vžigalicami bodo nocoj ob 20.00 v Križevniški cerkvi v okviru Ljubljana festivala uprizorili znani obrazi Slovenskega komornega glasbenega gledališča. Na oder je opero je postavil Rocc, prvi slovenski diplomirani operni režiser, ki je režiral več kot 50 umetniških del. Komornemu orkestru pa se bodo tokrat pridružili tudi slovenski glasbeniki, vešči igranja na tradicionalna indijska glasbila.

Sorodna novica Opera Deklica z vžigalicami na prvo mesto postavlja sočutje

Nova slovenska opera slovenske pianistke, skladateljice in improvizatorke Tine Mauko je luč sveta ugledala lani. Tina Mauko dualizem Andersenove pravljice v glasbi predstavlja s sopostavljanjem svetov: ob glasbila zahodnoevropske klasične glasbe postavi glasbila indijske klasične glasbe, v glasbi pa druži tudi dihotomiji urejene svobode in improviziranega reda.

V operi nastopajo sopranistke Katja Konvalinka, Katarina Kobal in Polona Plaznik, mezzospronastika Irena Yebuah Tiran, tenorist Klemen Torkar in baritonist Lovro Korošec. Komorni ansambel Slovenskega komornega glasbenega gledališča tokrat sestavljajo Nino Mureškič na tolkalih, Miha Firšt na kontrabasu, harmonikar Mirko Jevtović, Primož Fleischman, ki igra bansuri in tenor saksofon, violinist Peter Jud ter Damir Višič na sarodu, indijskemu glasbilo s strunami. Glasbeni vodja je Iztok Kocen.

Kot pravijo ustvarjalci, je opera namenjena vsem generacijam. "Opera je zanimiva zato, ker je zelo aktualna v smislu odtujenosti. Zdi se mi, da družba vse bolj kaže egoistične vzgibe. Da se ne zanimamo več za sočloveka, kaj se okrog nas dogaja, ampak smo pomembni samo mi sami," je pred časom o operi dejala glavna sopranistka Katarina Kobal, ki nastopa v vlogi dekličine mame.

Foto: Darja Štravs Tisu
Foto: Darja Štravs Tisu

Prav pomen sočutja, , ki pri ljudeh ni nekaj samoumevnega, kar človeštvo tudi hromi, je tisto, kar je v operi želela poudariti skladateljica. "Predvsem je sočutje. Ker dandanes imajo ljudje zaprto srce."