Spletna opera Čezmejno ob kulturnem prazniku. Foto: Youtube/zajem zaslona
Spletna opera Čezmejno ob kulturnem prazniku. Foto: Youtube/zajem zaslona
Foto: Kulturni dom Nova Gorica
Foto: Kulturni dom Nova Gorica

Pod taktirko dirigentke Mojce Lavrenčič in trobentača Jona Ana Herliča bodo nastopili slovenski baritonist Jure Počkaj, italijanski basist Alessandro Svab in ruska mezzosopranistka Lilia Kolosova.

Glasbeni dogodek je bil v mesecu slovenskega praznika kulture 2021 posnet v Kulturnem domu Gorica v Italiji, pod katerega se podpisuje produkcijska hiša Žerjavisti. "V Kulturnem domu Nova Gorica, Kosovelovem domu Sežana in Kulturnem domu Gorica smo za letošnje obeleževanje kulturnega praznika pripravili čezmejno glasbeno potovanje z mednarodno zasedbo opernih pevcev, s katerim vas bomo popeljali skozi poezijo Franceta Prešerna," so v vabilu na koncert zapisali v Kulturnem domu Nova Gorica.

Glasbena pripoved se bo ustavila tudi v Gorici, pri zgodovinskem postanku Lorenza da Ponteja, Mozartovega tesnega sodelavca in libretista pri največjih opernih mojstrovinah. Ob 170-letnici edinega slovenskega opernega dela, napisanega med marčno revolucijo, bodo s petjem pričarali tudi melodije iz Prešernovega časa, pod katere se je podpisal Miroslav Vilhar. Tokratni koncert bodo sklenili z Mornarjem, ki ga je uglasbil Vilharjev sin Fran.

Sorodna novica Na kulturni praznik bo France Prešeren dobil strip

Spletni prenos ob 18. uri

Čezmejna spletna premiera glasbenega dogodka ob kulturnem prazniku bo potekala istočasno na profilih družbenih omrežij Facebook in YouTube treh organizatorjev – Kulturnega doma Nova Gorica, Kosovelovega doma Sežana in Kulturnega doma Gorica.

Kulturni dom Nova Gorica. Foto: Radio Koper/Matej Vidmar
Kulturni dom Nova Gorica. Foto: Radio Koper/Matej Vidmar

Mlada, perspektivna dirigentka, pianistka in čembalistka Mojca Lavrenčič je prejemnica diplome Summa cum laude, študentske Prešernove nagrade, zlatega priznanja in lavreatka na mednarodnem tekmovanju komplementarnega klavirja v Nišu. Študij je zaključila na ljubljanski glasbeni akademiji. Poleg koncertov s profesionalnimi slovenskimi orkestri pomembno mesto v poustvarjanju Mojce Lavrenčič zavzema opera.

Zdravljíca je pesem, ki jo je največji slovenski pesnik France Prešeren leta 1844 napisal navdihnjen z geslom francoske revolucije – liberte, egalite, fraternite (svoboda, enakost, bratstvo). Njena 7. kitica je danes besedilo slovenske himne. Foto: Wikipedia
Zdravljíca je pesem, ki jo je največji slovenski pesnik France Prešeren leta 1844 napisal navdihnjen z geslom francoske revolucije – liberte, egalite, fraternite (svoboda, enakost, bratstvo). Njena 7. kitica je danes besedilo slovenske himne. Foto: Wikipedia

Jon An Herlič je svojo glasbeno pot začel pri petih letih ob vpisu v glasbeno pripravnico na Glasbeni šoli v Postojni. Leta 2017 je uspešno opravil sprejemni preizkus na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Istega leta je na regijskem tekmovanju prejel zlato priznanje in na državnem tekmovanju Temsig osvojil srebrno plaketo.

Jure Počkaj velja za enega najprepoznavnejših slovenskih opernih solistov. V velikih baritonskih vlogah in samostojnih koncertih se njegov glas in kariera odpirata v evropski operni prostor, kjer v sezoni 2020/2021 nastopa v sosednji Italiji, Hrvaški, Avstriji, Nemčiji in Franciji. Leta 2008 je prejel Prešernovo nagrado ljubljanske Akademije za glasbo za diplomski koncert v Slovenski filharmoniji pod mentorstvom prof. Alenke Dernač - Bunta in prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju solopevcev Brune Špiler v Črni gori.

Alessandro Svab je operni pevec iz Trsta. S svojim prijetnim basom je opozoril nase že kot najstnik, saj so ga že osemnajstletnega sprejeli v zbor operne hiše Giuseppeja Verdija v Trstu. Svoj prvi solistični nastop je imel leta 1985. V naslednjih letih je obiskoval tečaje solopetja s poudarkom na Mozartovih vokalnostih v Glasbeni šoli v kraju Fiesole pri Firencah in se izpopolnjeval v šoli Accademia Chigiana v Sieni. Leta 1993 je zmagal na 25. mednarodnem natečaju 'Toti Dal Monte'; istega leta se je predstavil v milanski Scali v operi Vestalka. V svoji bogati pevski karieri je nastopil v več kot sto vlogah na odrih številnih opernih hiš v Italiji, Veliki Britaniji, na Irskem, v ZDA, na Japonskem, v Španiji, Nemčiji, Braziliji itd.

Lilia Kolosova je leta 2007 diplomirala na državnem inštitutu v Pskovu, leta 2013 pa še kot mezzosopranistka v Petrozavodsku. V letih 2013–2015 se je šolala na akademiji Lirica Santa Croce v Trstu, od leta 2016 do danes se je spoprijela z različnimi opernimi vlogami v številnih italijanskih gledališčih, pela na različnih festivalih in sodelovala z orkestrom Mitteleuropa.