Žirija je med predstavami, namenjenim šolskim otrokom, nagradila predstavo Emil in detektivi v režiji Ajde Valcl po knjižni uspešnici nemškega pisatelja in pesnika Ericha Kästnerja. Foto: Gregor Gobec/LGL
Žirija je med predstavami, namenjenim šolskim otrokom, nagradila predstavo Emil in detektivi v režiji Ajde Valcl po knjižni uspešnici nemškega pisatelja in pesnika Ericha Kästnerja. Foto: Gregor Gobec/LGL
false
Predstave so na šestdnevnem festivalu Zlata paličica ocenjevali gledalci, ki jim so te tudi namenjene. Izmed 20 predstav iz desetih slovenskih gledališč ali gledaliških skupin je sedemčlanska otroška oziroma mladinska žirija izbrala najboljše predstave v treh starostnih kategorijah. Nagrade je ob koncu festivala v Cankarjevem domu podelila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Foto: Urška Boljkovac
false
Za predstavo Račka, Smrt in tulipan je otroška/mladinska žirija zapisala, da "predstavo, ki je sicer namenjena otrokom, starejšim od pet let, lahko vidimo na dva popolnoma drugačna načina. Lahko jo gledamo kot majhni otroci – kot žalostno pravljico o prijateljstvu med račko in smrtjo, lahko pa kot ganljivo zgodbo o minevanju in kroženju življenja, ki se dotakne predvsem starejših gledalcev." In obrazložitev sklenila takole: "Predstava je navdušila predvsem starejši del žirije, zato smo sklenili, da prejme nagrado za najboljšo najstniško predstavo." Foto: Miha Fras/LGL

S podelitvijo nagrad najboljšim predstavam, ki jih je v treh starostnih kategorijah izbrala otroška oziroma mladinska žirija, se je končal 16. festival uprizoritvenih umetnosti za otroke in mlade Zlata paličica.
Most med kulturo in šolstvom
Zlata paličica se v slovenskem prostoru vzpostavlja kot platforma kulturne vzgoje na področju uprizoritvenih umetnosti. Želja organizatorjev (Lutkovno gledališče Ljubljana, Slovenski gledališki inštitut in Cankarjev dom) je predvsem, da bi festival postal pomemben most med resorjema šolstva in kulture, mesto dialoga med umetnostjo ter vzgojo in izobraževanjem, kot je zapisal direktor LGL-ja Uroš Korenčan.
Zato so med drugim izbor predstav zaupali interdisciplinarni komisiji, ki so jo sestavljale strokovnjakinje s področij razvojne psihologije, pedagogike in teatrologije Ljubica Marjanovič Umek, Bruna Antauer in Petra Pogorevc. Izbor predstav iz produkcije zadnjih dveh let (predstave, izbrane za festival Zlata paličica, in izbor drugih kakovostnih predstav) bo tudi po festivalu dostopen na spletni strani Kulturnega bazarja kot priporočilo za izbor kulturnih vsebin v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Predstavam redno dodajajo tudi vsebine, s katerimi lahko otroke pripravimo na ogled predstave in po ogledu vzpostavimo premislek videnega.
V strokovni žiriji otroci in mladi
Predstave pa so na šestdnevnem festivalu Zlata paličica ocenjevali gledalci, ki so jim te tudi namenjene. Izmed 20 predstav iz desetih slovenskih gledališč ali gledaliških skupin je sedemčlanska otroška oziroma mladinska žirija izbrala najboljše predstave v treh starostnih kategorijah.
Turlututu izvirno spodbuja k sodelovanju
Izmed predstav, namenjenih predšolskim otrokom, so nagradili Turlututu, ki jo je po knjižnem liku Turlututuja francoskega avtorja in ilustratorja Hervéja Tulleta na oder postavil Matija Solce, LGL pa se je kot koproducent pridružil Centre de Créations pour l'Enfance Tinqueuxu. Uprizoritev malčke popelje v svet domišljije, na način, ki je blizu njihovemu zaznavanju, razumevanju, čustvenemu doživljanju in izražanju ter socialnim zmožnostim. Po mnenju otroške oziroma mladinske žirije je predstava duhovita, zgodbo predstavi na drugačen način, izvirno spodbuja k sodelovanju, igralka odlično in doživeto brez besed, zgolj z medmeti ustvarja melodijo zgodbe.
Vzdušje na železniški postaji in hitenje ljudi
Najboljša predstava, namenjena šolskim otrokom, je postala Emil in detektivi v režiji Ajde Valcl po knjižni uspešnici nemškega pisatelja in pesnika Ericha Kästnerja. Kot je zapisala otroška oziroma mladinska žirija, igralci s čudovito pozitivno energijo popolnoma prevzamejo gledalce, "zelo izvirna scenografija in koreografija naredita zgodbo, ki je sama po sebi zelo zanimiva, še bolj inovativno in duhovito", navdušila so jih tudi režija, celotno vzdušje in dober prikaz tega na železniški postaji ter hitenje ljudi v velikem mestu.
Predstava, ki jo lahko vidimo na dva popolnoma drugačna načina
Kot najboljšo predstavo za mlade pa so izbrali senčno predstavo Račka, Smrt in tulipan, ki jo je navdihnila slikanica Ente, Tod und Tulpe nemškega pisatelja in ilustratorja Wolfa Erlbrucha. Nežna, prijazna in tankočutna uprizoritev v režiji Fabrizia Montecchija otrokom brez olepševanja ali patetike, a z občutkom za kočljivost izbrane snovi približa temo smrti. Otroška oziroma mladinska žirija je v obrazložitvi zapisala, da "predstavo, ki je sicer namenjena otrokom, starejšim od pet let, lahko vidimo na dva popolnoma drugačna načina. Lahko jo gledamo kot majhni otroci – kot žalostno pravljico o prijateljstvu med račko in smrtjo, lahko pa kot ganljivo zgodbo o minevanju in kroženju življenja, ki se dotakne predvsem starejših gledalcev." "Predstava je navdušila predvsem starejši del žirije, zato smo sklenili, da prejme nagrado za najboljšo najstniško predstavo," so sklenili svojo obrazložitev. Medtem pa še pohvalili "estetsko sceno, glasbo in vizualnost senčnega gledališča", igralki ter končni preobrat te poučne in ganljive zgodbe.