Prizor iz predstave Zlati ključek v izvedbi Pripovednega gledališča gdč. Bazilike iz Ljubljane. Foto: LGM/Boštjan Lah
Prizor iz predstave Zlati ključek v izvedbi Pripovednega gledališča gdč. Bazilike iz Ljubljane. Foto: LGM/Boštjan Lah

Predstavi sta tako prejemnici nagrade zlata žirafa za najboljšo predstavo 34. mednarodnega festivala Poletni lutkovni pristan, ki ga prireja Lutkovno gledališče Maribor (LGM). Tokrat so gostili predstave iz Slovenije, Nizozemske, Belgije, Slovaške, Češke, Ukrajine in Hrvaške. Na letošnjem festivalu se je med 5. in 27. avgustom zvrstilo več kot 20 dogodkov, predstav in delavnic, pa tudi instalacija, razstava, koncert in produkcija rezidence.

Mariborski otok – novo festivalsko prizorišče
Več kot 2000 obiskovalcev si je večino predstav ogledalo v avditoriju lutkovnega gledališča, nekatere so bile na ogled tudi v Mestnem parku in pred Umetnostno galerijo Maribor, letošnja novost pa je bilo festivalsko gostovanje na Mariborskem otoku. Festival se je sklenil s predstavama na preseku giba oziroma sodobnega plesa, v sodelovanju s festivalom sodobnega plesa Platforma.

Otroška žirija je z zlato žirafo nagradila tudi nizozemsko predstavo Prismuknjene konstrukcije. Foto: LGM/Boštjan Lah
Otroška žirija je z zlato žirafo nagradila tudi nizozemsko predstavo Prismuknjene konstrukcije. Foto: LGM/Boštjan Lah

Otroci so na celotedenski delavnici pod mentorstvom Monike Pocrnjić ustvarjali na temo Lutke in umetna inteligenca, instalacija Kibernetična intima, ki je nastala v sodelovanju s platformo KonS in MKC-jem Maribor, je bila na ogled v Minoritski cerkvi. V razstavišču LGM-ja je bila skozi vse festivalske dni na ogled razstava del Damijana Stepančiča Z Motorinom v Maribor.

Dobrodelna predstava za začetek sezone

V novo sezono z dobrodelno predstavo Mariborski lutkarji začenjajo novo sezono v soboto, 2. septembra, ko bo ob 17. uri na sporedu zimzelena klasika Žogica Marogica, ki ostaja ena najbolj priljubljenih predstav gledališča. Lutkarji bodo izkupiček prodanih vstopnic v celoti namenili prizadetim v poplavah.

Kmalu 12. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije
LGM bo med 6. in 9. septembrom gostil bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki prinaša najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon in poteka v soorganizaciji z Ustanovo lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. Tokratna selektorica je Zala Dobovšek, ki si je ogledala 42 predstav in v tekmovalni program festivala uvrstila šest predstav, štiri predstave pa v spremljevalni program.