Ana Urbanc v naslovni vlogi. Foto: Mini Teater/Toni Soprano Meneglejte
Ana Urbanc v naslovni vlogi. Foto: Mini Teater/Toni Soprano Meneglejte

Ribica je komično-žalostna melodrama Piera Paola Pasolinija. Gre za "zgodbo o ženski v poznih 30. letih, ki se ni nikoli poročila in ki meče ribiško palico v jezero ter poskuša uloviti svoje lastno življenje", so zapisali v gledališču.

To, da moram potrpet, lahko razumem … Lahko razumem tudi to, da moram čakat … In jaz, draga moja, sem v življenju veliko potrpela in čakala … Ti nekaj povem? Nekaj, česar nisem povedala še nikomur? Nikoli? Vsaj že deset let ne?

Iz dramskega besedila

V slovenski krstni izvedbi v režiji Ivice Buljana protagonistko, ki pripoveduje zgodbo o svojih treh ljubeznih, igra Ana Urbanc. S svojo zgodbo slika moške kot čudna bitja z drugega planeta, v vse to pa je vpleten politični diskurz upora tako proti fašizmu kot proti meščanskemu konformizmu, so zapisali v Mini teatru.

Besedilo napisano za Puljčanko
Pasolini je dramsko besedilo napisal za igralko Alido Valli, rojeno v Pulju, vendar je delo ostalo neuprizorjeno, v knjižni obliki pa je bilo objavljeno šele posthumno, leta 2001 v peti knjigi Pasolinijevih zbranih gledaliških besedil.

Pier Paolo Pasolini je najljubši avtor Ivice Buljana. Foto: Wikipedia
Pier Paolo Pasolini je najljubši avtor Ivice Buljana. Foto: Wikipedia

Pier Paolo Pasolini se je rodil leta 1922 v Bologni v Italiji. Bil je eden najbolj vsestranskih ustvarjalcev 20. stoletja – filmski režiser, pesnik, pisatelj, filozof in novinar. V zgodnji mladosti se je eno leto šolal v Idriji. Že zelo zgodaj je postal član komunistične partije, iz katere so ga izključili zaradi odkrite homoseksualnosti.

Odpor tako do kapitalizma kot odporniške levice
Pozneje je gradil močan odpor proti rastoči kapitalistični družbi in se hkrati distanciral od levega odporniškega gibanja zaradi po njegovem mnenju neupravičenega optimizma in apatičnosti. Umrl je nasilne smrti leta 1975.

Pasolini je na filmskem področju nase opozoril s trilogijo filmov o srednjeveškem svetu. V slovenskem prevodu pa so na voljo njegovi romani Izrek, Amado mio, Nasilno življenje, Nafta in nekaj knjig pesmi.

Besedilo za predstavo Ribica je prevedla Oriana Girotto, za glasbo je poskrbel Mitja Vrhovnik Smrekar, scenografka in kostumografka je Ana Savić Gecan.

"Veš, saj te ne nameravam pojest. Pravzaprav mi ribe sploh ne teknejo. Nikoli jih nisem niti poskusila. Nikoli! No, ja … nekajkrat rižoto z morskimi sadeži … samo nekajkrat … In tudi jeguljo … Ja, v Livornu, enkrat ali dvakrat. Vidiš, kako sem iskrena?" Foto: Mini Teater/Toni Soprano Meneglejte

Sobotna premiera predstave Ribica v Mini teatru je napovedana za 20. uro.