Špela Kravogel. Foto: Adrian Pregelj
Špela Kravogel. Foto: Adrian Pregelj

Radijski igri lahko prisluhnete ob 21.05 na Prvem.

S tem bo premiero doživelo že drugo besedilo tega mladega dramatika. Prvo je doživelo besedilo Najrajši bi se fentala, režijo obeh pa podpisuje Špela Kravogel. "Pri Jaki me navdušuje njegovo sodobno dramsko pisanje z drzno artikulacijo sodobnih tem, kot so vprašanje identitete, obravnavanje družbenomarginaliziranih skupin, pa tudi kritičen pogled mladih na sedanjost in prihodnost. V Pesmi ptic v drevesnih krošnjah me je še posebno nagovoril kompleksni odnos med pripadnikoma dveh generacij in s tem dveh svetov, ki mi je omogočil zasesti dva tenkočutna igralca – Marijano Brecelj in Urbana Kuntariča, s katerima zmeraj rada sodelujem," pravi režiserka.

Sorodna novica Pesem praznika, morskih avantur in ptic v drevesnih krošnjah

Jaka Smerkolj Simoneti (1997) je doktorski študent študijev scenskih umetnosti, končuje tudi študij gledališke režije. Diplomiral je s študijo režijske poetike Nine Rajić Kranjac, magistriral s študijo režijske poetike Mateje Koležnik (za obe je prejel akademijsko Prešernovo nagrado), doktorski študij pa nadaljuje z raziskovanjem slovenskih gledaliških režiserk ter z njihovo zgodovino.

V gledališču se sicer najbolj posveča praktičnemu delu v procesih, predvsem kot dramaturg, nazadnje se je v odmevni in na festivalu Sterijino pozorje nagrajeni predstavi 52 hertzov v produkciji SNG Nova Gorica in režiji Mojce Madon, na zadnjem Borštnikovem srečanju opaženi zaradi nagrad za igro in režijo.

Drama Pesem ptic v drevesnih krošnjah bila na 53. Tednu slovenske drame nominirana za nagrado za mladega dramatika v Prešernovem gledališču v Kranju, tam so jo pred kratkim tudi uprizorili kot magistrsko produkcijo v sodelovanju z AGRFT-jem v režiji Ivana Lobode.