The Loose Collective, ki bodo odprli glavni del COfestivala, si prizadevajo pripraviti živ prevod Stare zaveze v obliki sodobnega performansa. Na Staro zavezo gledajo kot na literarni artefakt in kot na izjemen primer človeške ustvarjalnosti in domišljije. Program Cofestivala  obsega tudi raziskovanje, preučevanje, tematske pogovore, projekcije in igre. Foto: Kino Šiška
The Loose Collective, ki bodo odprli glavni del COfestivala, si prizadevajo pripraviti živ prevod Stare zaveze v obliki sodobnega performansa. Na Staro zavezo gledajo kot na literarni artefakt in kot na izjemen primer človeške ustvarjalnosti in domišljije. Program Cofestivala obsega tudi raziskovanje, preučevanje, tematske pogovore, projekcije in igre. Foto: Kino Šiška

Festival bo do 8. junija ponudil splet premiernih in gostujočih predstav, del v nastajanju, delavnic, predavanj in pogovorov.

Nehierarhični in kolektivni načini dela
CoFestival je srečanje mednarodne producentske mreže Modul Dance ter sodobnoplesnih festivalov Ukrep in Pleskavica, ki ga organizatorji želijo oblikovati v intenzivno in živo festivalsko vzdušje. Uvodni performans v Avstriji ustanovljene ekipe The Loose Collective bo ponudil vpogled v "delo v nastajanju", ki ga mednarodni kolektiv pripravlja po Stari zavezi kot izjemnem primeru človeške ustvarjalnosti in domišljije. Premiera dela, ki nastaja pod okriljem mreže Modul Dance, bo oktobra na Dunaju, je pojasnil član umetniškega in organizacijskega odbora festivala Goran Bogdanovski.

Srečanje je nastalo kot odgovor na spreminjajoče se politične, gospodarske, kulturne in umetniške razmere ter kot nadaljevanje lanskega programa festivala Pleskavica, ki se je na te razmere odzval. Že samo ime festivala povzema njegovo organizacijo, ki se zavzema za sodelovanje in ustvarjanje okolij z nehierarhičnimi in kolektivnimi načini dela, je pojasnil eden izmed soorganizatorjev festivala, umetnostni kritik, režiser in dramaturg Rok Vevar. Festival omogoča sodoben način dela - delitev kreativnega prostora z drugimi ustvarjalci iz lastne ali sorodnih panog. "Računamo na emancipirane ustvarjalce in gledalce. Rad pa bi poudaril, da njihova participacija v ustvarjalnem procesu ne bo nujna," je še dejal Vevar.