Foto:
Foto:

Plesna predstava se ukvarja s samoobladovanjem in prilagajanjem, z iskanjem opore in stalnosti v prostoru ter s kroženjem energije v okroglem prostoru. Prav zaradi postavitve v okrogel prostor sta se umetniški vodja festivala Furio Bordon in njegova asistentka Sabrina Moreno odločila za povabilo predstave na gostovanje v antičnem amfiteatru, kjer od 30. julija poteka festival.

Pri nastanku predstave so sodelovali kostumograf Uroš Belantič, za osvetljavo je odgovoren Zoran Najdenov, govorni del, ki ga izvaja Naja Zapušek, je ustavrila Martina Tina Dobaj, med predstavo obiskovalci slišijo glasbo v izvedbi Random Logic, na koreografijo Matjaža fariča pa plešejo Manca Krnel, Damaas Mithras Thijs in Ana Štefanec.

Brez orientacije v okroglem prostoru
Za okrogel prostor, v katerem je predstava, ki ne uporablja nobenega jezika, postavljena, se je Farič odločil, ker smo od rojstva vajeni živeti v prostorih pravokotnih oblik, v njih se orientiramo in dojemamo smeri, v okroglih prostorih pa nam tovrstne izkušnje ne pomenijo prav nič. Ko se plesalec premika po okroglem prostoru, ga ne moremo nadzorovati tako, kot to lahko počnemo v prostorih pravokotnih oblik. Poleg tega je gib, ki potuje po zaokroženih linijah, veliko prijaznejši do oči in telesa kot gib, izveden na pravokotni podlagi.

Iz Maribora v svet
Koreograf predstave Matjaž Farič je prve plesne korake naredil na mariborski baletni šoli, izpopolnjeval pa se je na dresdenski šoli Palluca Schule. Za svoje delo je prejel že več nagrad, med drugim pred šestimi leti nagrado Prešernovega sklada. S prvo plesno skupino Vzhodni plesni projekt, ki jo je ustanovil v osemdesetih letih, je ustavaril dela 6. april, Zlom, Rdeči alarm, Emotional in Icht. Kasneje je med drugim ustanovil zavod Flota, v produkciji katerega je lani nastala predstava Krog v telesu - kvadrat v glavi, sodeloval s Slovenskim mladinskim gledališčem in Plesnim teatrom Ljubljana, deluje pa tudi v tujini.

Oživljen antični teater
Festival, na katerem tokrat gostuje predstava, je konec julija odprla znana ameriška pevka Joan Baez, 5. septembra pa se bodo plesne, glasbene in gledališke predstave sklenile z nastopom džezovske skupine Tartini.