Fokus letošnjega Zoom festivala bo posvečen Ivani Müller, avtorici in performerki, ki se je v Sloveniji že predstavila na Mladih levih. K levom se rada vrača, saj bo na festivalu gostovala tudi letos z najnovejšo predstavo 60 minut oportunizma. Bunker Foto:
Fokus letošnjega Zoom festivala bo posvečen Ivani Müller, avtorici in performerki, ki se je v Sloveniji že predstavila na Mladih levih. K levom se rada vrača, saj bo na festivalu gostovala tudi letos z najnovejšo predstavo 60 minut oportunizma. Bunker Foto:
Janez Janša, več nas bo prej bomo na cilju
Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša se bodo predstavili z dokumentarno predstavo Več nas bo, prej bomo na cilju, v kateri tematizirajo ime in identiteto osebe. Na Reki se bodo ustvarjalcev prav gotovo spomnili, saj so lani z uničenjem hrvaške zastave v uprizoritvi Življenje (v nastajanju) sprožili številne razburjene odzive in tudi zakonsko ovadbo. Foto: Janez Janša
Wanda Nova deWiator
Wanda & Nova deViator sta z multimedijsko-glasbenim performansom Zamrznjene podobe številne pozitivne kritike doživela že v Sloveniji. Foto: Nada Žgank

Festival, ki kombinira različne umetniške tehnike, medije in metode, bo predstavil tri predstave hrvaške koreografinje in performerke Ivane Müller. Festival bo odprla predstava While We Were Holdinig It Together, ki si jo je slovensko občinstvo lahko ogledalo že na festivalu Mladi levi pred dvema letoma. Uprizoritev je nekako manifestna predstava Ivane Müller, saj v njej obravnava večino tem, ki jo v gledališču zanimajo. Poetska, humoristična in filozofska predstava v ospredje postavlja odnos med telesom in umom, evropsko občinstvo pa navdušuje že pet let. Zanjo je avtorica prejela tudi Goethejevo nagrado.
Najnovejši uprizoritvi Ivane Müller
Tako na festivalu Zoom kot na letošnjih Mladih levih (20. avgusta v Stari elektrarni) bo nastopila s svojo najnovejšo predstavo 60 minut oportunizma, v kateri tematizira nastop v živo, pri tem pa išče ravnotežje med komedijo in poezijo. Tretja predstava na Zoomu je otroška predstava, ki jo otroci v večji meri doživljajo kot igro, saj so meje med nastopajočimi in občinstvom izbrisane. V Partituri so namreč otroci, ki predstavo izvajajo, hkrati tudi občinstvo predstave.
Ivana Müller ustvarja v različnih medijih, in sicer vse od plesa, gledališča in instalacij do tekstov, internetnih del, video- in avdiodel. Najpogosteje tematizira telo in njegovo reprezentacijo, prostor imaginarnega, vprašanje avtorstva in odnos med izvajalcem in občinstvom. Za svoje delo je prejela nagrado Charlotte Koehler. Trenutno ustvarja v Parizu in Amsterdamu.
Slovenska moč skupnosti in zamrznjenost
Janez Janša
, nekdaj Emil Hrvatin, ki se je na lanskem festivalu predstavil s predstavo Pupilija, papa Pupilo in Pupilčki in projektom Slovensko narodno gledališče ter performansom Življenje (v nastajanju), za katerega si je prislužil tudi kazensko ovadbo zaradi uničenja hrvaške zastave, se bo letos s svojima soimenjakoma festivala udeležil s predstavo Več nas bo, prej bomo na cilju. Dokumentarna predstava, premierno prikazana na zadnjem Liffu, se skozi različne forme ukvarja s prevpraševanjem identitete, identifikacije in osebnega imena ter se vključuje v niz projektov, nastalih v povezavi z osebnim preimenovanjem treh umetnikov.
V Reki bo gostoval tudi slovenski tandem Wanda & Nova deViator z multimedijskim glasbenim performansom Zamrznjene podobe, ki prevprašuje našo hiperseksualizirano realnost, pornofikacijo, fetišizacijo v potrošništvu, mehanizmih podobe in vizualne družbe, idealizaciji ljubezni in smislu umetnosti in kulture. Gibanje, besedila in zamrznjene podobe se razpirajo na podlagi sodobnega organiziranega hrupa; glasba pa je ambivalentno kontekstualizirana skozi video, podobo in gib, so zapisali ustvarjalci.
Rock'n'roll različnih generacij
Zoom festival, ki ga organizira neprofitna organizacija Drugo more, bo letos predstavil tudi predstavo Hot Lollipop Lijljane Tasić in Dušana Bročića, ki so jo kritiki razglasili za najbolj zanimivo plesno predstavo v Srbiji v preteklih letih. Avtorji dekonstruirajo rock'n'roll kot običajno originalen in spontan izraz vse do osnovnih elementov, ki se izkažejo kot močno šablonski in stereotipni. Skupina Prostor plus bo premierno izvedla predstavo z delovnim naslovom WARP 3, v kateri sodelujejo različne generacije izvajalcev.
Letošnja novost festivala pa vključuje program za otroke, v okviru katerega bo poleg Ivane Müller gostovala skupina Malik s predstavo 13 zadataka za budućnost, nastalo pod vodstvom Mile Čuljak.
Festival bo na Reki potekal med 30. avgustom in 3. septembrom.