Foto: A. Mulec
Foto: A. Mulec

V 74. plesni sezoni namreč skupina praznuje 130. obletnico njegovega rojstva in 70. obletnico njegove smrti.

Skupina se bo predstavila z različnimi koreografijami z območja slovenskega etničnega ozemlja, z gosti Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič pa pripravlja zaokroženo predstavo, povezano z izseki iz življenja Franceta Marolta in zgodovine skupine, so zapisali na spletni strani CD.

Sorodna novica Tončka in France Marolt, najbolj znan slovenski folkloristični par (1. del)

Razmislek o vlogi folklorne dejavnosti
Akademska folklorna skupina France Marolt s predstavo prinaša predvsem spomin na svojega ustanovitelja in njegove nadaljevalce, obenem pa poskuša spodbuditi razmislek o vlogi folklorne dejavnosti pred sedmimi desetletji in danes.

Zametki skupine segajo v leto 1934, ko je France Marolt s pomočjo Glasbene matice ustanovil Folklorni inštitut ter začel sistematično raziskovati in zbirati ljudsko izročilo. S tem je postavil temelje razvoja slovenske folklorne dejavnosti. Leta 1948 je bila skupina tudi uradno ustanovljena in si je po njegovi smrti v spomin nanj nadela njegovo ime.

Kakovostna in premišljena interpretacija ter poustvarjanje ljudskega izročila zunaj ustaljenih okvirov sta že od nekdaj vodilo skupine, ki tudi zaradi svoje strokovnosti in sodelovanja z različnimi strokovnjaki s širšega kulturnega področja velja za vodilno v svetu folklornega delovanja in poustvarjanja na Slovenskem, še piše na spletni strani CD-ja.

Akademska folklorna skupina France Marolt je največja slovenska folklorna skupina. Poleg ohranjanja slovenskega ljudskega glasbenega, pevskega in plesnega izročila med drugim poustvarja slovensko kulturno dediščino in hkrati interpretira na novo ustvarjene, še nevidene folklorne elemente na odru. Med letom izvede več kot 60 koncertov, krajših nastopov in delavnic ter številne samostojne projekte.