Klemen Slakonja je po nedavnem več kot uspešnem vodenju Eme še en argument za ogled predstave. Foto: MGL
Klemen Slakonja je po nedavnem več kot uspešnem vodenju Eme še en argument za ogled predstave. Foto: MGL
Pomladno prebujenje
Naslov namiguje na spolno prebujanje mladostnikov, ki trči na represivne vzorce avtoritarne vzgoje staršev in učiteljev ter na njihovo nezmožnost spopadanja z odraščanjem mladih. Za strogimi družbenimi malomeščanskimi pravili, za katera se zdi, da le ščitijo nemoč odraslih, in za zunanjim videzom ('Kaj bodo pa rekli sosedje?') so mladostniki v svojem nerazumljenem telesnem zorenju in drugih stiskah prepuščeni le sebi. Foto: MGL

MGL in MMC podeljujeta vstopnici za ogled Pomladnega prebujenja, muzikala, v katerem se v okviru represivnih pravil družbe odraščajoči, prebujajoči se mladostniki spoznavajo s spolnostjo. 17. marca ob 20.00 bo "Prebujenje" samo za en večer zaživelo malo drugače, v slogu koncerta; začasna selitev v "prostor urbane kulture" ima predvsem namen privabiti dijake, ki jih gledališče samo po sebi redkeje pritegne.

Kako do vstopnice?
Po elektronski pošti nam naštejte naslove vsaj treh broadwayskih muzikalov. Ne pozabite pripisati tudi svojega imena in priimka ter telefonske številke. Med pravilnimi odgovori, ki bodo prispeli do torka, 15. marca, do 17.00, bomo izžrebali enega dobitnika vstopnic za omenjeno predstavo.

Pišite nam

Muzikal je nastal na podlagi "otroške tragedije" Franka Wedekinda iz leta 1891, ki je s svojim spornim orisom najstniškega odkrivanja samega sebe in njihove spolnosti znotraj viktorijanske represivne vzgojne tradicije ter s kritiko dvolične meščanske morale v nemški družbi s konca 19. stoletja sprožil prepoved uprizarjanja. Integralna različica v angleškem jeziku tako ni doživela odrske uprizoritve skoraj sto let. Muzikal, ki temelji na Wedekindovi igri, so ameriški ustvarjalci pripravljali kar sedem let, nato pa z njim osvojili Broadway in West End ter prejeli osem nagrad tony. Wedekindovo izhodiščno besedilo sta nadgradila Steven Sater z novimi dialogi in pesmimi ter Duncan Sheik z glasbo.
Zgodba je postavljena v pozno 19. stoletje v Nemčiji. V teh okoliščinah spoznamo skupino najstnikov, ki so polni vprašanj in seksualnih gonov, njihovi starši pa se niso zmožni odkrito ter odgovorno spoprijeti s tem. Pravzaprav so v središču zgodbe trije najstniki - Wendla, ki jo igra Iva Krajnc, uporni in trmasti Melchior (Klemen Slakonja) in v šolske stiske ukleščeni Moritz (Jurij Drevenšek). A družbena pravila so tako nesmiselno in neusmiljeno represivna, da je pomladno prebujenje tem mladostnikom onemogočeno, konec pa neizbežno tragičen.

Igrajo še Ana Dolinar, Nika Rozman, Laura Zafred, Matej Puc, Jaka Lah, Gregor Gruden in Domen Valič, ki prepevajo na živo glasbo, za katero skrbijo Miran Juvan, Robi Pikl, Janez Gabrič, Janez Hace, Barbara Žorž, Klemen Bračko ter Jelena Ždrale. Glasbeni vodja je Drago Ivanuša, scenografka in oblikovalka svetlobe Petra Veber, kostumografka Belinda Radulović, koreografka Jana Menger, lektorica Maja Cerar, dialoge pa je prevedel Jakob J. Kenda.