Skupina Pia Fraus si je v zadnjih enaindvajsetih letih ustvarila sloves doma in na gostovanjih po svetu. Foto:
Skupina Pia Fraus si je v zadnjih enaindvajsetih letih ustvarila sloves doma in na gostovanjih po svetu. Foto:
Brata Rusjan
Zgodbe bratov Rusjan se avtorica in režiserka loteva skozi prizmo dekleta, ki v iskanju svojih korenin naleti na zgodbo bratov Rusjan, skozi katero se ji razprejo vprašanja o lastnem življenju. Foto: www.edvard-rusjan.it

Na dan Evrope se je z gostovanjem brazilske skupine Pia Fraus in njihove predstave, primerne za vso družino, Živali iz Brazilije začenja letošnji pregled sezone SMG in zanimivih tujih gostov. Festival je tokrat, tudi zaradi usklajevanja z Drugo godbo, razdeljen v dva dela: prvi bo potekal do 12. maja, drugi pa od 29. maja do 1. junija.

Prvi del festivala
Uvodna predstava za gledalce vseh starosti Živali iz Brazilije z eksotičnimi lutkami različnih velikosti gledalca popelje v brazilski pragozd. Igralci na odru uporabljajo 50 lutk iz različnih tipično brazilskih materialov in ob spremljavi tradicionalne glasbe ustvarijo "divjo gledališko džunglo". Člani brazilske gledališke skupine Pia Fraus so sicer večerno odprtje napovedali že opoldne s 15-minutnim nastopom na Dvornem trgu.

V prvem terminu festivala bodo med hišnimi predstavami na vrsti Noč ali klic v stiski po besedilu in v režiji Damjana Kozoleta, zgodba ene same noči, ki se spogleduje s samomorom in nova postavitev SMG Eda - Zgodba bratov Rusjan avtorice in režiserke Nede Rusjan Bric, ki je odrska slika bratske navezanosti, skupnih vzponov Edvarda in Josipa Rusjana in tragičnega strmoglavljenja mladega Edvarda.

Dvojni odmerek Razkolnikova
"Drugi polčas" bo uvedla odrska alegorija o grozi bivanja po drami Sarah Kane in v režiji Vinka Möderndorferja Razdejani, sledila bo predstava Za prgišče Šekspirja Iztoka Lovrića v režiji Matjaža Pograjca, festival pa bo sklenila še sveža produkcija gledališča Zločin in kazen v režiji Diega de Bree.

Poleg gledališčnikov iz Brazilije na festival v Ljubljano prihajata še ansambel Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca z Reke s provokativno, drzno, pogumno, seksualno eksplicitna predstavo Turbofolk v režiji Oliverja Frljića in ansambel gledališča Scena Gorica iz Velike Gorice s predstavo Pijani proces, ki je priredba Zločina in kazni Bernarda-Marie Koltesa skozi prizmo blodenj Razkolnikova in alkoholnih halucinacij Marmeladova v režiji Ivice Buljana.

Z novim simbolom tudi novo ime
Leta 2007 so si v SMG-ju zamislili pregled novih predstav njihovega gledališča, tem pa so se lani pridružile gostujoče predstave gledališč, s katerimi sodelujejo. Z novim imenom festivala se organizatorji nekako tudi navezujejo na nedavno preoblikovan razpoznavni simbol SMG-ja. Več desetletij je bil to let golobov, simbol poguma in svobode, ki ga je Matjaž Vipotnik nedavno preoblikoval v let ene same ptice, zato se zdi, da je vsakoletni pregled v resnici prelet nad skrivnostno in divje lepo gledališko pokrajino.

L. Š.