Žižek je za svoje ustvarjanje dvakrat prejel Prešernovo nagrado in več Borštnikovih priznanj. Foto: MMC RTV SLO
Žižek je za svoje ustvarjanje dvakrat prejel Prešernovo nagrado in več Borštnikovih priznanj. Foto: MMC RTV SLO
Slovo Frana Žižka

Žižek je po študiju v Pragi julija leta 1938 v Mariboru ustanovil Neodvisno gledališče, ki je skušalo biti alternativa meščanskemu, a zaradi političnih pritiskov ni zaživelo. Na povabilo Antona Ingoliča se je s svojim avantgardnim gledališčem leta 1939 preselil na Ptuj, kjer je v dveh letih ustvaril serijo prelomnih uprizoritev.

Gledališki in televizijski pionir
Žižku je uspelo urediti položaj slovenskega gledališču v prvih dneh po drugi svetovni vojni, ki je imela katastrofalne posledice v Mariboru. Po vojni je režiral v mariborski Drami, pozneje pa tudi v SNG Drama Ljubljana. Leta 1958 je režiral prvo slovensko tv-uprizoritev (Noč na verne duše) in izvirno tv-opero (Dokotor Petelin).

Bil je pionir umetniške televizijske produkcije, v Mariboru je ustanovil televizijski studio, bil ravnatelj tamkajšnje Drame (1963-1967) in ustanovitelj Slovenskega tedna drame, iz katerega se je nato razvilo Borštnikovo srečanje. Bil je tudi profesor na AGRFT-ju in avtor več del na temo gledališkega in televizijskega ustvarjanja.

Zadnja leta svojega življenja se je Žižek ukvarjal s pisanjem scenarija za dokumentarno-igrani film z naslovom Od Poetovione do Ptuja. Napisati mu je uspelo osem epizod, ki zajemajo obdobja od rimskega časa do konca 1. svetovne vojne.

A. K.

Slovo Frana Žižka