Mina Jeraj v SMG-jevi postavitvi Beckettovih Srečnih dnevov leta 1974; za svojo vlogo je dobila nagrado Prešernovega sklada. Foto: Arhiv SMG
Mina Jeraj v SMG-jevi postavitvi Beckettovih Srečnih dnevov leta 1974; za svojo vlogo je dobila nagrado Prešernovega sklada. Foto: Arhiv SMG

Oblikovala je številne otroške vloge v mladinskih gledaliških igrah, pa tudi resnejše karakterne vloge, so sporočili iz ZDUS-a, v katerem so ji leta 2000 podelili stanovsko nagrado za življenjsko delo.

Mina Jeraj se je rodila 3. junija 1927 v Ljubljani. Po študiju na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) je bila najprej članica Slovenskega ljudskega gledališča Celje, od leta 1963 pa Slovenskega mladinskega gledališča. Kot gostja je nastopala v SNG Drama Ljubljana in gledališču Glej. V svoji skorajda polstoletni igralski karieri je ustvarila paleto nepozabnih igralskih dosežkov.

Od Winnie do Ofelije
Oblikovala je na stotine radijskih vlog, desetino drobnih filmskih figur in imela na stotine odrskih nastopov. Nastopala je v predstavah za otroke in za odrasle. Bila je Winnie v Becketovih Srečnih dnevih, Praskovja Ivanova v Blodnjah (po romanu Besi Dostojevskega), Eurikleja v Odiseju in sinu, Vida v Jaslicah Zdravka Duše, Klopčičeva Mati, Shakespearova Ofelija in še marsikateri ženski lik, so zapisali v Združenju dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS).

Zlata generacija SMG-ja
Skupaj z Majolko Šuklje in Aljo Tkačevo je soustvarila tudi temelje igralskega principa, ki je dokončno uveljavil specifiko igralskega ansambla SMG-ja. Njen prispevek k uveljavitvi gledališča SMG v slovenskem in mednarodnem okolju je neprecenljiv.

V obširni obrazložitvi za priznanje ZDUS-a za življenjsko delo je med drugim zapisano, da je "širina in moč igralskega daru Mine Jeraj razvidna tudi v najbolj inovativnih predstavah slovenskega gledališča", v katerih je brez težav delala z režiserji, kot so Jovanovič, Ljubiša Ristič, Vinko Möderndorfer, Vito Taufer, Janez Pipan, Tomaž Pandur in Dragan Živadinov. Preseganje igralskih šol, estetik in stilov, in to ob koncu njene umetniške poti, je neverjetno.

Njeni dosežki niso ostali spregledani
Prejela je tudi več drugih nagrad. Za vlogo Winnie v Beckettovi drami Srečni dnevi je leta 1975 prejela nagrado Prešernovega sklada; leto prej je bila Severjeva nagrajenka, leta 2001 pa je prejela častni znak svobode Republike Slovenije.