Foto: Csiky Gergely
Foto: Csiky Gergely

Premiera predstave se bo odvila v Madžarskem državnem gledališču Csiky Gergely. Projekt, ki spada v uradni program Evropske prestolnice kulture 2025 Nova Gorica-Gorica, bo sestavljalo 12 epizod, ki bodo nastajale v koprodukciji slovenskih, italijanskih, romunskih in ukrajinskih ustvarjalcev. Epizode intimne drame avtorice Simone Semenič in režiserja Tomija Janežiča se bodo odvijale na specifičnih prizoriščih, pretežno na Goriškem.

Začenja se torej s predstavo 1978, zgodbo, ki se odvija v Romuniji v 70. letih 20. stoletja. Gre za transgeneracijsko dokumentarno fikcijo, ki izhaja iz osebnih zgodb igralcev in režiserja. Zgodba predstave, ki pripoveduje o komunističnih časih, se začenja v romunskem stanovanju in se navezuje na številne lokalne in globalne dogodke, ki povezujejo regiji Temišvara in Nove Gorice. Obe sta bili nekoč del istega Avstro-Ogrskega cesarstva, na soški fronti pa so se pred več kot stoletjem borili tudi številni madžarski vojaki.

Predstava bo predvidoma gostovala v Evropski prestolnici kulture 2025 Nova Gorica-Gorica v sodelovanju z mednarodnim gledališkim festivalom Mittelfest v Cividalu v Italiji.

V predstavi igrajo Balázs Attila, Borbely B. Emilia, Csaszar Monika, Czüvek Lorand, Jancso Elod, Kiss Attila, Lajter Marko Erneszto, Matyas Zsolt Imre, Simo Emese, Szollosi Eszter, Vajda Boroka. Scenograf je Branko Hojnik, kostumografinja Marina Sremac in koreograf Döbrei Denes. Avtor glasbe in oblikovalec zvoka sta Samo Kutin in Eduardo Raon, avtor videa pa Carlo Zoratti.

Režijo projekta podpisuje Tomi Janežič. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Režijo projekta podpisuje Tomi Janežič. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Mednarodno priznani gledališki režiser Tomi Janežič (1972, Šempeter pri Gorici) je sprva deloval pretežno v tujini (Norveška, Rusija, Italija, Hrvaška, Srbija, Črna gora), ob vrnitvi v slovenski prostor pa ustvaril dve odmevni gledališki deli. Prva je bila deset ur trajajoča predstava še ni naslova (2018) v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG), ki je obveljala za odrski dogodek leta ter prejela vrsto nagrad. V letu 2020 je sledilo še sedemurno "gledališko potovanje" Sedem vprašanj o sreči v koprodukciji SMG-ja in Lutkovnega gledališča Ljubljana. Za obe predstavi so mu leta 2021 podelili nagrado Prešernovega sklada. Prepoznaven je po inovativnem pristopu k igralskim tehnikam in psihodrami. Njegove predstave so gostovale na festivalih po vsej Evropi, v Rusiji in ZDA. Kot redni profesor je predaval na AGRFT v Ljubljani in tudi na številnih akademijah po svetu.

Poleg Janežiča projekt podpisuje avtorica Simona Semenič. Foto: Nada Žgank
Poleg Janežiča projekt podpisuje avtorica Simona Semenič. Foto: Nada Žgank

Besedila dramaturginje, pisateljice in performerke Simone Semenič (1975, Ajdovščina) so bila doslej prevedena v 20 jezikov ter uprizorjena in objavljena v več evropskih državah, v ZDA in na Bližnjem vzhodu. Za svoje delo je prejela tri Grumove nagrade, leta 2018 nagrado Prešernovega sklada, leta 2020 nagrado modra ptica za otroški roman, leta 2022 pa Cankarjevo nagrado za najboljšo izvirno knjigo preteklega leta. Njena besedila uprizarjajo na slovenskih odrih ter gledaliških odrih na Švedskem, Norveškem, Slovaškem, v Bolgariji, Izraelu, ZDA, Albaniji, Avstriji, Srbiji in v Rusiji.