Paradiž in Tango

Urednica in voditeljica oddaje Marjana Ravnjak je skupaj z ustvarjalci analizirala ti dve specifični komediji, ki sta ju postavila režiserja mlajše generacije.

Sorodna novica Mateo Spiazzi o predstavi Paradiž: "Ne gre za to, kako dolgo bo naše življenje, ampak kako polno."

Italijanski režiser Matteo Spiazzi, ki ga pri nas že dobro poznamo iz lutkovnega gledališča, kjer je ustvaril kar tri izjemno uspešne predstave: Sen kresne noči, Ostržek in Macbeth, tokrat prvič režira v dramskem gledališču.

Grenka komedija Paradiž na odru Slovenskega ljudskega gledališča v Celju je izvedena na edinstven način, gre za igro z masko v slogu commedie dell'arte, kar je specializacija italijanskega režiserja Mattea Spiazzija, ki sicer živi v Veroni, deluje pa po vsem svetu.

Prizorišče dogajanja Paradiža je dom za ostarele, režiser in avtor sicer neverbalne predstave je skupaj z igralci, ki so opravili zelo požrtvovalno delo, obiskal nekaj domov za starejše in na neki način uprizoritev, delno zasnoval na dokumentarnem gradivu.

Sorodna novica Premiera Tanga v Mali Drami: ko strastni ples ob koncu civilizacije zapleše skrajni odrešenik

O svojih nenavadnih igralskih izkušnjah pri igri z masko, kjer obrazna mimika ne obstaja, edina možnost izraza pa je telesna govorica, so spregovorili Brane Završan, Tanja Potočnik in Rastko Krošl. Marsikaj zanimivega o značilnostih igre z masko povedal tudi režiser Spiazzi, ki je prepričan, da je Paradiž sodobna pravljica, ki slavi življenje.

V drugem delu oddaje pa bodo spregovorili ustvarjalci predstavi Tango: Luka Marcen, Saša Tabaković, Maša Derganc, Jurij Zrnec in Timon Šturbej. Gre za komedijo absurda znanega poljskega dramatika, Slawomirja Mrožka, ki je bila pri nas v nasprotju z evropskim odrom zelo redko uprizarjanja. Tokrat na odru Male Drame, kjer igralci izvrstno preigravajo različne žanre in se gibljejo po inteligentnem robu med smehom in grozo. Groteskna komika o spopadu generacij.