Izbrane produkcije so izvedene na festivalu Zlata maska, ki poteka vsako leto v Moskvi. Foto: Dorian Šilec Petek
Izbrane produkcije so izvedene na festivalu Zlata maska, ki poteka vsako leto v Moskvi. Foto: Dorian Šilec Petek
When the Mountain changed its clothing / Ko gora spremeni obleko, Carmina Slovenica
Slovenskemu občinstvu so mednarodni projekt When the mountain changed its premierno predstavili leta 2012 ob odprtju Festivala Borštnikovo srečanje. Foto: Dorian Šilec Petek

Vodja mariborskega zbora Karmina Šilec in nemški skladatelj in režiser Heiner Goebbels bosta nagrado prevzela na podelitvi nagrad, ki bo kot sklep festivala potekala 16. aprila v gledališču Stanislavski v Moskvi, prenašali pa jo bodo tudi na nacionalni televiziji.

Nagrada zlata maska za najboljšo tujo produkcijo se podeljuje produkcijam, predstavljenim v Rusiji v preteklem letu. Odločitev o zmagovalcu se poda na podlagi mnenja gledaliških kritikov in gledaliških novinarjev. V preteklih letih so v tej kategoriji slavili Pina Bausch, Robert Lepage, Giorgio Strehler, Josef Nadj, Eimuntas Necrosius, Alvis Hermanis, Tamas Ascher, Viktor Bodo, Krzysztof Warlokowski, Katie Mitchell, Luk Parcevall in Michael Thalheimer.

Zlate maske podeljujejo v več kot 30 nominiranih kategorijah. Zanje se potegujejo vse najuglednejše operne, baletne in gledališke hiše, kot so, denimo, gledališča Bolšoj, Mariinski, Maly drama in Aleksandrinsko gledališče.

Raznolikosti sodobnega gledališkega ustvarjanja
Marca lani je predstava When the Mountain changed its clothing / Ko gora spremeni obleko gostovala v Moskvi v sklopu programa Context, ki predstavlja raznolikosti sodobnega gledališkega ustvarjanja. Predstava je nastala v sodelovanju z Goebbelsom v produkciji Ruhrtriennala in koprodukciji več velikih mednarodnih zavodov in festivalov. Naslanja se na rezijansko ljudsko pesem Da pa Canynu, ki govori o premenah, ki jih letni časi odtiskujejo na gori Kanin. Uprizoritev sooči gledalca z zgodbami in vprašanji o koncu otroštva ter raziskuje spremembe. S slovensko premiero so leta 2012 odprli Festival Borštnikovo srečanje.