Scenografija je delo Marka Japlja, kostumografija Alana Hranitelja. Foto: Borut Peterlin
Scenografija je delo Marka Japlja, kostumografija Alana Hranitelja. Foto: Borut Peterlin
Prevzetnost in pristranost
Predstava se opira na Hvalnico ljubezni Alaina Badiouja oz. na besedilo, ki je nastalo kot javni dialog o ljubezni v okviru serije Teater idej festivala v francoskem Avignonu leta 2008, in na roman Prevzetnost in pristranost angleške pisateljice Jane Austen. Foto: Borut Peterlin

Prevzetnost in pristranost - prizorišče Dvojega je zamišljena kot sinteza postdramskega poskusa in filozofske prečnice, "v kateri uprizoritvena umetnost ljubezen izumlja na drugačen način trajanja, kjer sta napačni prvi stavi - prevzetnost in pristranost - na koncu poiskani in prevedeni skozi mišljenino obrata - ljubite tisto, česar nikoli ne boste videli dvakrat".

"Ljubezen je treba na novo iznajti"
Predstava ni klasična gledališka priredba znamenitega romana Jane Austin, ampak se obenem naslanja na Hvalnico ljubezni Alaina Badiouja, torej besedilo, ki je nastalo kot javni dialog o ljubezni v okviru serije Teater idej (14. julija 2008 jo je organiziral Festival Avignon). Badiou začenja svoj platonski dialog z mislijo francoskega poeta Arturja Rimbauda: "Ljubezen je treba na novo iznajti …" "Badiou svoj protokol, svoj prototekst o erosu razgrne skozi epistemološki upor proti izdajstvu ljubezni, ki ga v času dialoga v Avignonu sproži oglaševalska akcija Meetic v Parizu. Le-ta na plakatih propagira naslednje slogane: Izberite ljubezen brez tveganja! – Lahko smo zaljubljeni, ne da bi se na smrt zaljubili! – Zaljubljeni do ušes, a brez bolečine!" Kot še piše ob predstavi Badiou v uporni gesti povzame "košček Realnega", da ga ta kampanja (ljubezenskega coachinga/dobili boste torej trenerja, ki vas bo pripravil na spopad s preizkušnjo) spominja na propagando ameriške vojske, ki se je v nekem trenutku oglaševala kot "vojna brez mrtvih".

Nastopajo ...
V predstavi nastopajo Maruša Majer, Joseph Nzobandora - Jose, Mateja Rebolj, Pavle Ravnohrib, Petra Govc, Janez Hočevar - Rifle, Sabina Kogovšek, Ula Furlan, Voranc Boh, Jana Menger, Jure Longyka, Saša Pavlin Stošić, Akira Hasegawa, Nadiya Bychkova, Miha Vodičar in Mojca Zlobko Vajgl. Za scenografijo je poskrbel Marko Japelj, kostumografija je delo Alana Hranitelja, glasbo je prispeval Peter Penko in video Gašper Brezovar. Koreografinja je bila Jana Menger.

Anton Podbevšek Teater je predstavo pripravil sodelovanju z ljubljanskim Cankarjevim domom. Novomeškim predstavam Prevzetnosti in pristranosti - prizorišča Dvojega pa bo predvidoma sledila tudi premiera v Cankarjevem domu.