Drama kot pobudnik sodelovanja žel opozoriti javnost, da je vključevanje brezdomcev v kulturno-družbeno življenje zelo pomemben korak na poti njihove demarginalizacije in aktivnega vračanja v družbeno življenje. Foto: Nada Žgank
Drama kot pobudnik sodelovanja žel opozoriti javnost, da je vključevanje brezdomcev v kulturno-družbeno življenje zelo pomemben korak na poti njihove demarginalizacije in aktivnega vračanja v družbeno življenje. Foto: Nada Žgank
V uprizoritvi, ki so je na oder Male drame postavil Sebastijan Horvat, igrata Aljaž Jovanović in Bojan Emeršič v glavnih vlogah, ter Gregor Baković, Veronika Drolc, Nina Ivanišin, Brane Grubar, Saša Mihelčič, Maša Derganc, Boris Mihalj, Rok Vihar, Blaž Setnikar, Kaja Bračič, Klara Bedenčič, Neža Smolinsky, Rosa Turk, Varja Zelič in Zala Vidmar. Foto: Nada Žgank
Predstavi bo sledila še pogostitev. Foto: Nada Žgank

V Mali drami si bo drevi okoli 100 brezdomcev z različnih koncev Slovenije brezplačno ogledalo predstavo Nekaj sporočil za vesolje Wolframa Lotza v režiji Sebastijana Horvata. Brezdomci si bodo predstavo ogledali na povabilo SNG Drama Ljubljana društvu Kralji ulice. Kot so sporočili iz Drame, želijo brezdomnim omogočiti doživetje prijetnega večera v gledališču z ogledom predstave in pogostitvijo.

Poleg tega želi Drama kot pobudnik sodelovanja z brezdomnimi, ki so v zaostrenih družbenih razmerah pogosto še bolj zapostavljeni in izključeni, znova opozoriti javnost, pristojne državne organe ter različne ustanove, da je vključevanje brezdomcev v kulturno-družbeno življenje pomemben korak na poti njihove demarginalizacije in vračanja v družbeno življenje.

Pozitivna doživetja kot motivacija
Po besedah izvršne in odgovorne urednice časopisa Kralji ulice Mirjam Gostinčar, ki je tudi zaposlena v dnevnem centru Kraljev ulice, pozitivna doživetja, med katera sodi obiskovanje kulturnih prireditev, motivirajo brezdomce za nadaljnje korake pri urejanju svojega življenja. Sodelovanje s SNG Drama Ljubljana pa krepi zanimanje njihovih uporabnikov tudi za obisk drugih predstav Drame med letom ter prireditev drugih kulturnih ustanov po Sloveniji.

Društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice je samostojna nevladna humanitarna organizacija, ki je bila ustanovljena leta 2005. Uporabnikom nudi strokovno pomoč in podporo pri vključevanju v formalne in neformalne oblike pomoči ter omogoča in povečuje njihov dostop do družbenih virov.

V predstavi Nekaj sporočil za vesolje pritlikava pohabljenca Lum in Purl Schweitzke iščeta smisel življenja. Ugotovita, da je tisto, za kar se splača živeti, skupni otrok, vendar ne moreta vplivati na usodo, saj je njuno življenje dramatik že zapisal v dramsko besedilo. Kdo jima lahko pomaga uresničiti željo? Obiščejo ju različne medijske, izmišljene ali zgodovinske osebnosti, vsaka s svojo zgodbo in s svojo bolečino. V igro vstopi še Vodja poteka, ki vsem tem osebnostim ponudi priložnost, da s posebno napravo v vesolje pošljejo kratko sporočilo, so vsebino predstave povzeli v gledališču.

V glavnih vlogah nastopata Aljaž Jovanović in Bojan Emeršič.