Po petkovem performansu bo sledil pogovor o prisegi. Foto: Kitch
Po petkovem performansu bo sledil pogovor o prisegi. Foto: Kitch

Performans, v katerem nastopajo Lana Zdravković in Nenad Jelesijević kot gostitelja, plesalke Teja Drobnjak, Evin Hadžialjević, Sara Janašković, Eva Lah in Tanja Sabol ter natakarja Gal Oblak in Žan Mrhar, bodo uprizorili nocoj ob 21.00. Ponovitve bodo sledile jutri in v soboto ob isti uri.
Kostume je oblikovala Mateja Fajt, zasnova prostora in svetlobe ter grafično oblikovanje so delo Kitch, med performansom pa bo slišati fragmente in obdelave pesmi različnih izvajalcev in izvajalk. Projekt je nastal v produkciji zavoda za umetniško produkcijo in raziskovanje Kitch in koprodukciji zavoda Bunker. Ponovitvi performansa bosta na sporedu še v petek in soboto.

Jutrišnjemu performansu bo sledil tudi pogovor o Prisegi, na katerem bodo sodelovali Katarina Stegnar, Mitja Velikonja in Bojan Jablanovec, moderirala pa ga bo Andreja Kopač. Rotirajoč okrog ključnih besed estrada, tranzicija, spektakel, balkan(izacija), oblast in identiteta, bodo govorili o vtisih in analizah strategije kafanskega uprizarjanja.

Pri uresničitvi performansa sodelujejo še Jure Vlahovič (oblikovanje zvoka), Nataša Nahtigal (korepetcije), Tina Prpar (Maska), Nada Žgank (fotodokumentacija) in Urša Bonelli Potokar (videodokumentacija). Ker je število gostov omejeno, je vstopnico potrebno rezervirati.

S ciljem radikalne enakosti
Tandem deluje od leta 1999, ko sta Lana Zdravković in Nenad Jelesijević pripravila svoj prvi performans XXX razprodaja. Umetnika v svojih projektih "kontinuirano izvajata svoje bolj ali manj kičaste projekte, ki se nenehno upirajo običajnim kategorizacijam, gibajoč se med performansom, videom, teorijo, kritiko, aktivizmom in estetiko trasha".

Med številnimi projekti Kitch so Shop Till You Drop, Streets are Battlefields, Life's not Work, Por.no KITCH, Ste tretji v čakalni vrsti in Made in China. S sodelavci iz več držav sta izvedla projekt Življenje na meji med Bologno, Dunajem, Londonom in Ljubljano. Ukvarjata se tudi z izobraževanjem na področju sodobnih umetnosti.

Njuno delovanje izhaja iz kritičnega raziskovanja, pri čemer se osredotočata na emancipatorne prakse in koncepte ter politično filozofijo, ki ima za cilj radikalno enakost. "Skozi eksperiment, ad hoc akcije, preizpraševanje in demistifikacijo vloge umetnosti želimo dojeti njen (politični) smoter in udejanjati njen emancipatorni potencial tukaj in zdaj."