Dvorišče KUD-a France Prešeren in Karunova ulica se bosta med 25. in 27. avgustom med 18. in 21. uro spremenila v umetniško sprehajališče s predstavami na improviziranih prizoriščih in ulici, ustvarjalnimi delavnicami, kamišibajem, pravljicami, interaktivnimi razstavami, glasbo in interaktivnimi igrami za vse starosti. Foto: Hiša otrok in umetnosti
Dvorišče KUD-a France Prešeren in Karunova ulica se bosta med 25. in 27. avgustom med 18. in 21. uro spremenila v umetniško sprehajališče s predstavami na improviziranih prizoriščih in ulici, ustvarjalnimi delavnicami, kamišibajem, pravljicami, interaktivnimi razstavami, glasbo in interaktivnimi igrami za vse starosti. Foto: Hiša otrok in umetnosti
false
Emonska pot je izkustvena pohodna predstava po poteh stare Emone, kjer obiskovalci postanejo rimski stezosledci in s pomočjo muz skušajo razrešiti skrivnost starodavne rimske legende in si na koncu ogledajo še Dvojčka rimskega dramatika Plavta. Predstava se bo odvijala med 28. in 31. avgustom, potrebne pa so rezervacije brezplačnih vstopnic. Foto: Hiša otrok in umetnosti

Mednarodni ulični festival Emonska promenada s kombinacijo druženja in ustvarjanja na ulici tradicionalno zaključuje Trnfest z žanrsko raznolikimi dogodki za otroke in družine.

Letošnja Emonska promenada bo potekala v dveh sklopih. Tridnevna Emonska promenada z začetkom 25. avgusta bo dvorišče KUD-a France Prešeren in Karunovo ulico do vrtca Trnovo med 18. in 21. uro prelevila v umetniško sprehajališče s predstavami, ustvarjalnimi delavnicami in interaktivnimi igrami za vse starosti, med 28. in 31. avgustom pa bo vsak dan ob 18. uri potekala Emonska pot, izkustvena pohodna predstava po poteh antične Emone za otroke od 5. leta dalje.

Male forme in glasbene predstave
Do sobote se bo na 16. festivalu Emonska promenada predstavilo pet tujih in devet slovenskih gledališč, skupin in samostojnih ustvarjalcev, skupno bo nastopilo več kot 50 umetnikov, lutkarjev, glasbenikov in artistov. Festival na improviziranih prizoriščih predstavlja predstave malih form, od mikro lutkovnih predstav, japonskega gledališča kamišibaj do pripovedovanja pravljic. Letos bodo pestro dogajanje popestrile še glasbene predstave in kakovostna glasba za otroke.

Med drugim bo skupina KUD Ljud predstavila gledališko pustolovščino Gusarsko gledališče Kapitana Dade, inspirirano z legendami o morskih roparjih in dadaizmom, ki v vrtinec nepredvidljivega lova za zakladom povabi celotno občinstvo, lutkovni kabaret Čuk na palici z lutkami uprizarja zbirko uglasbenih pesmi ene najbolj priljubljenih slikanic za otroke, etnokoncert za otroke pripravlja Fake Orkestra, združeni Pripovedovalski variete in Stripburger pa bodo predstavili striparsko pripovedovalsko animacijo Zverinic iz stripa.

Tuji lutkarji s posebnim fokusom na Madžarsko
Med tujimi gosti bo letos posebna pozornost namenjena gledališki ustvarjalnosti Madžarske, ki je kljub geografski bližini slovenskim gledalcem premalo poznana. Predstavili se bosta gledališči Mikropodium in Tintalo Tarsulas, vsako s svojim posebnim umetniškim pristopom in izvirnim načinom animacije v minimalističnem lutkovnem gledališču.

Organizatorji posebej izpostavljajo senčno predstavo Nenavadni cirkus Marka Chagala ruskega gledališča lutk in senc Odsev. Lutkarji na senčnem odru oživljajo Chagalove like iz otroštva, kot bi jih ruski avantgardist pred nami v živo slikal na platno. Po navdihu njegove serije slik Cirkus tako zaživi več kot 70 lutk. Za akrobatiko in cirkus pa bosta poskrbela nizozemska umetnika iz Cirkusa Klomp v Sladki kuhinjski romanci.

Doživetje rimske Emone
V drugem delu festivala pa se bodo obiskovalci lahko podali 2000 let v preteklost. V Hiši otrok in umetnosti so izkustveno pohodno predstavo Emonska pot po zamisli Irene Rajh Kunaver in v režiji Toma Grederja pripravili leta 2014 ob praznovanju 2000-letnice Emone, a bodo zaradi dobrih odzivov gledališko izkušnjo po poteh stare Emone obnovili.

Emonska pot se začne na Emonski ulici v Trnovem, obiskovalce ob glasbi muze Evterepte in napotkih muze zgodovine Klio spremeni v rimske stezosledce, ki izkušajo skrivnost starodavne rimske legende. Gre za v našem prostoru specifično obliko izkustvenega gledališča in otrokom omogoča spoznavanje umetnosti v razburljivem potovanju, raziskovanju, preizkušanju, ustvarjalni igri. Na Emonski poti otroci odkrivajo stare sledi in zapise na pergamentnih zvitkih, raziskujejo napise na mozaičnih ploščah. Na Mirju se srečujejo s prebivalci Emone ob Rimskem zidu ter iščejo pravo pot. Ta se konča v Emonski hiši, kjer je na ogled še gledališka predstava Dvojčka rimskega dramatika Plavta.