Predsednik Borštnikovega srečanja meni, da bo festival zaradi pomanjkanja denarja težko zadovoljil vsemu, kar je del njegovega poslanstva. Foto:
Predsednik Borštnikovega srečanja meni, da bo festival zaradi pomanjkanja denarja težko zadovoljil vsemu, kar je del njegovega poslanstva. Foto:
Mile Korun
V tekmovalni program se je med drugim uvrstila predstava Severni sij Mileta Koruna. Foto: RTV SLO
Jernej Lorenci
Za nagrado se bo potegoval tudi Ep o Gilgamešu v režiji Jerneja Lorencija. Foto: SLG Celje

Selektor Matej Bogataj je v tekmovalni program uvrstil 10 in spremljevalni pet predstav, ki si jih je izbral iz več kot 90 ogledanih predstav. Največ tekmovalnih produkcij prihaja iz ljubljanskega Mladinskega gledališča in SNG-ja Drama Ljubljana. Obe hiši bosta imeli v tekmovalnem programu po tri predstave, od tega SNG Drama eno v koprodukciji. Po pregledu slovenske gledališke produkcije je Bogataj dejal, da ta izraža precejšnjo vitalnost in žanrsko pestrost.

Od Maribora do Nove Gorice
V tekmovalni program so se tako uvrstile predstave Alica, ki jo je režiral Januzs Kica (SNG Nova Gorica), Kobilice ali moj oče igra loto v režiji Eduarda Milera (SNG Nova Gorica), Fužinski Bluz Ivane Djilas (SNG Drama Ljubljana in kulturno društvo B-51), Bolezen mladosti, ki jo bo na oder postavila Mateja Koležnik (SNG Drama Ljubljana). Ista gledališka hiša pa bo zastopala tudi predstavo Za zdaj nikjer v režiji Aleksandra Popovskega.

Mladinsko gledališče iz Ljubljane bo v tekmovalnem programu sodelovalo s predstavami Fragile! v režiji Matjaža Pograjca, Epom o Gilgamešu Jerneja Lorencija ter z Ena in druga, ki jo bo režiral Ivica Buljan. Bogataj je med tekmovalne predstave uvrstil še Kvartet Sebastijana Horvata (E.P.I. Center in Mestno gledališče Ljubljansko) ter Severni sij Mileta Koruna (SNG Drama Maribor).

Letošnja žirija je izbrana za dobo dveh let
V žiriji bodo letos sedeli Iva Zupančič, Majda Križaj, Petra Pogorevec, Ivan Medenica in Rok Vevar. Žirijo za podelitev Borštnikovega srečanja pa bodo sestavljali Mojca Kreft, Bine Matoh in Tone Partljič.

Letošnji festivalski poračun je manjši kot v letih do zdaj. Tone Partljič, predsednik Borštnikovega srečanja, je opozoril, da kar dve tretjini denarja prispevajo sponzorji. Država in Mestna občina Maribor sta primaknili vsaka po 10 milijonov tolarjev, ministrstvo za kulturo pa je na podlagi dodatnih razpisov dodalo še 1,5 milijona tolarjev.