Je Helen Mirren v svojem zahvalnem govoru napvedala rapersko kariero? Najbrž ne, ampak je pa zabavna ideja ... Foto: Reuters
Je Helen Mirren v svojem zahvalnem govoru napvedala rapersko kariero? Najbrž ne, ampak je pa zabavna ideja ... Foto: Reuters
false
Ekipa muzikala Fun Home se je v celoti zdrenjala na oder po svojo nagrado. Foto: Reuters
false
Nerodno. Igralki Anna Chlumsky in Debra Messing sta se - nenačrtovano - na odru skupaj znašli v skoraj enakih oblekah. To sta "pokomentirali" s pomenljivim dvigovanjem obrvi druga proti drugi. Foto: Reuters

Iz Britanije uvožena gledališka uspešnica, Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa, po istoimenskem romanu postavljena predstava o najstniku z aspergerjevim sindromom, je osvojila pet tonyjev, med drugim za najboljšo dramo, režijo in igro glavnega igralca, mladega Alexa Sharpa.

Hellen Mirren je najnovejšo v dolgi vrsti svojih nagrad opisala kot "neverjetno čast". Glede na to, da ima zdaj doma tonyja, najvišjo nagrado na Broadwayu, že od prej pa seveda oskarja in emmyja, ji zdaj manjka samo še, kot se je pošalila, grammy. "Morala bom posneti kako avdioknjigo."

Alex Sharp si je tonyja za svoj broadwayski debi izboril v hudi konkurenci: v igralski kategoriji je premagal tako vetrana Billa Nighyja kot tudi hollywoodskega zvezdnika Bradleyja Cooperja. "O moj Bog, o moj Bog, to je noro," je vzkliknil presenečeni Sharp, ki je nato nagrado posvetil "vsem mladim ljudem, ki se počutijo nerazumljene ali drugačne". "Zdi se mi, da sem to nagrado osvojil za svoj lik, za Christopherja, in za ljudi, kakršen je on," je komentiral v zaodrju.

Michael Cerveris je svojega drugega igralskega tonyja domov odnesel v kategoriji muzikalov; v predstavi Fun Home igra nerazkritega gejevskega očeta; ista predstava je dobila še nagrade za najboljšo režijo (Sam Gold), za najboljšo predlogo in najboljšo glasbeno podlago. "Srečo imam, da stojim tu, kajti tudi vsi drugi bi si to zaslužili," je povedal o svojih sonominirancih. "Naša predstava tematizira dom in iskanje lastne identitete."

V šesto gre rado
Po šestih nominacijah je končno svojega prvega tonyja osvojila tudi Kelli O'Hara: najboljša igralka v muzikalu je postala kot kot vladarica v predstavi The King and I. "Človek bi si mislil, da si bom za vsak primer do zdaj že kaj napisala, pa si nisem," je vzkliknila presrečna igralka, ter se nato zahvalila svojim staršem in možu. "Zdaj bom pa naredila črva," je nato pripomnila in zaplesala.

Na Broadwayu si manejo roke
Podelitev, ki je bila začinjena s pesmimi z najboljših muzikalov, sta povezovala nekdanja nagrajenca Kristin Chenoweth in Alan Cumming. Triurno slavje je bilo češnja na kupi rekordov sezone Broadwaya; letos so našteli več kot 13,1 milijona obiskovalcev, prodaja vstopnic pa je presegla 1,36 milijarde dolarjev.