Hrvaške Novosti so predstavo označile za
Hrvaške Novosti so predstavo označile za "črn politični kabaret, v katerem je veliko oglušujočega streljanja iz ognjenega orožja in vse polno mrtvih - preprosto zato, ker je peščica odrskih junakov ob temi nacionalnosti izgubila živce ter pobila vse okoli sebe". Foto: SMG/Žiga Koritnik

Projekt je kanadsko občinstvo navdušil že junija, na festivalu Transameriques v Montrealu.

SMG je s Frljićevo predstavo, ki je bila v Montrealu razglašena za eno najpomembnejših predstav festivala, letos gostovalo že na več belgijskih, nemških in kanadskih odrih. V začetku maja je predstava odprla festival Kunstenfestivaldesarts v Bruslju, konec maja je bila na ogled v Montrealu, junija pa so jo uprizorili še na nemških festivalih Theaterformen in festivalu Nove drame iz Evrope (Neue Stücke aus Europa), so sporočili iz SMG-ja.

Predstava Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!, ki je bila v SMG-ju premierno uprizorjena marca 2010, je strukturirana iz posameznih, delno nadgrajujočih se sekvenc, v katerih igralci obračunavajo z lastnim igralskim egom, z odnosom do razpada Jugoslavije, s sovraštvom do sosednjih narodov nekdanje skupne države, odnosom do vojne, spolnimi stereotipi, osebnimi prepričanji in drugim. V njej igrajo Primož Bezjak, Olga Grad, Uroš Kaurin, Boris Kos, Uroš Maček, Draga Potočnjak, Matej Recer, Romana Šalehar, Dario Varga in Matija Vastl.
Dramaturga sta Borut Šeparović in Tomaž Toporišič, za scenografijo, kostumografijo in izbor glasbe pa je poskrbel režiser Frljić. Besedilo je plod sodelovanja celotne umetniške ekipe, saj se je izoblikovalo skozi dvomesečni proces ustvarjanja.