Festival se začenja 23. maja v Hrastniku, kjer bo potekal do nedelje, 26. maja. Pozneje se bo dogajanje med 31. majem in 1. junijem preselilo v Zagorje, med 21. in 22. junijem pa bodo na sporedu še dogodki na zadnji postaji v Trbovljah.

Dogajanje je čez dan že odprla predstava Nedeljsko kosilo pred Osnovno šolo narodnega heroja Rajka Hrastnik. Foto: Rdeči revirji
Dogajanje je čez dan že odprla predstava Nedeljsko kosilo pred Osnovno šolo narodnega heroja Rajka Hrastnik. Foto: Rdeči revirji

Program 22. Rdečih revirjev
najdete tukaj.

Mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Rdeči revirji je leta 2002 v Hrastniku ustanovil plesalec in koreograf Branko Potočan. Letošnji festival bo po njegovih besedah ponudil žanrski konglomerat hibridnih predstav, ta večžanrskost bo najbolj vidna v predstavah vsestranskega gledališkega ustvarjalca in glasbenika Matije Solceta. Pa tudi v kabaretu žive ljudsko-elektronske glasbe v kombinaciji z zvokom materialov, ki ga bodo izvedli češki umetniki, združeni v kolektiv Studio Damuza & Fekete Seretlek.

Uradno odprtje festivala bo drevi ob 19. uri na ploščadi pred Delavskim domom Hrastnik. Zbrane bosta nagovorila direktor festivala Potočan in hrastniški župan Marko Funkl. Dogajanje prvega dneva bo sklenila premiera performansa oziroma ulične instalacije Gori na gori gori v izvedbi KD-ja Priden možic in zavoda Vitkar, ki ga vodi Potočan.

Goran Završnik v performansu oziroma ulični instalaciji Gori na gori gori. Foto: Rdeči revirji
Goran Završnik v performansu oziroma ulični instalaciji Gori na gori gori. Foto: Rdeči revirji

Kontrast med odrskimi in uličnimi uprizoritvami
V času festivala bo v Hrastniku, Zagorju in Trbovljah potekalo dogajanje z različnih področij uprizoritvenih umetnosti – ples, gledališče, cirkus, klovnovski kabaret, ulično gledališče, intervencije na ulici, lutkovne predstave. Gostili bodo tudi več umetnikov iz Mehike, ZDA, Švice in Italije, ki se bodo predstavili s cirkuškimi elementi in prvinami uličnega gledališča. S kombinacijo bodo prikazali kontrast med odrskimi uprizoritvami v zaprtih prostorih in uličnimi predstavami. Letošnji festival prinaša več kot 50 (večinoma brezplačnih) prireditev, namenjenih različnim generacijam, okusom in interesom.

Sorodna novica 89 let od spopadov v Trbovljah

Leto 2024 je leto uporništva v Zasavju
Zasavje leto 2024 zaznamuje kot leto uporništva. V Hrastniku bodo počastili 10. obletnico zadnje stavke rudarjev in 90. obletnico odmevne rudarske stavke, ko so si leta 1934 rudarji izborili boljše delovne razmere. Stavka se je razširila tudi na druge tovarne v občini in na celotno nekdanjo državo.

V Trbovljah ob obletnicah teh dveh stavk praznujejo tudi stoletnico spopada med delavci in Organizacijo jugoslovanskih nacionalistov (Orjuna). Spominu na ta upor se bodo pridružili tudi s festivalsko produkcijo, večžanrsko predstavo Bratje, podajmo si roke, ki bo na ogled 24. maja.

Projekt Bratje, podajmo si roke po besedah ustvarjalcev združuje zračne discipline, dediščino zračnega plesnega gledališča, poetiko klovnade in nepredvidljivost prvin improvizacijskega in uličnega gledališča. Foto: Rdeči revirji
Projekt Bratje, podajmo si roke po besedah ustvarjalcev združuje zračne discipline, dediščino zračnega plesnega gledališča, poetiko klovnade in nepredvidljivost prvin improvizacijskega in uličnega gledališča. Foto: Rdeči revirji

Branko Potočan je festival najprej uvedel v Hrastniku, z letom 2013 se je razširil še v Trbovlje in Zagorje ter danes predstavlja pomembno stičišče kulturnega in umetniškega življenja v zasavski regiji. Skozi več kot dve desetletji je festival postal osrednji dogodek, ki pripomore k prepoznavnosti regije in krepitvi njenega kulturnega življenja, so zapisali organizatorji.

Nekdanje vrelišče boja za pravice delavskega razreda
Festival si je udarno ime Rdeči revirji izposodil pri sinonimu za tri zasavske doline – Trbovlje, Hrastnik, Zagorje – ki so včasih predstavljali vrelišče boja za pravice delavskega razreda. Z zapiranjem rudnikov in tovarn pa izginja bistvo, ki je botrovalo nastanku teh dolin, pa tudi osnovne ljudske vrline delavskega človeka: poštenost, delavnost, preprostost in iskrenost, ki dajejo identiteto krajem, ki so nastali iz človekovega dela in boja za delavske pravice.

Festival tako "predstavlja način, kako vrednote ohraniti oziroma jih ponovno prebuditi v drugačni obliki", so zapisali pri zavodu Vitkar, ki organizira Rdeče revirje v sodelovanju z Javnim zavodom za kulturo, šport, mladino in turizem – KRC Hrastnik, Mladinskim centrom Hrastnik, Mladinskim centrom Zagorje, Zavodom za mladino in šport Trbovlje ter Delavskim domom Trbovlje. Finančno ga podpirajo ministrstvo za kulturo in lokalne skupnosti.