Nekdaj Titova rezidenca, danes pa odlično okolje za gledališke predstave. Foto: RTV SLO
Nekdaj Titova rezidenca, danes pa odlično okolje za gledališke predstave. Foto: RTV SLO
Shakesperova tragedija Romeo in Julija je skozi čas doživela nemalo preobrazb, ki so glavna junka postavljale v različna zgodovinska obdobja - vse do sodobnosti.

V trdnjavi Minor na Malih Brionih je bila premiera predstave Romeo in Julija '68, ki jo je pod vodstvom režiserke Lenke Udovički pripravila ekipa Gledališča Ulysses. Gre za predstavo, ki za svoje izhodišče jemlje zadnjo svetovno eksplozijo utopičnosti oziroma leto 1968 in hkrati s tem delo 1968 Dušana Jovanoviča.

Revolucija kot izhodišče
Leto 1968 se je v zgodovino zapisalo kot eno od bolj revolucionarnih: tega leta so ubili Martina Luthra Kinga in Roberta F. Kennedyja, Nixon je začel s svojim predsedniškim mandatom, v Vietnamu je divjala krvava vojna, v Pragi je izbruhnila t. i. praška pomlad, ki jo je Sovjetska zveza hitro zatrla, študentje po vsem svetu pa so protestirali. Na umetniškem področju sta tedaj odmevala predvsem izid Belega albuma (The White Album) Beatlov in premiera muzikala Lasje (The Hair) na Broadwayu.

Štiri desetletja pozneje pa je svet znova priča odmevajočim dogodkom, ki so se dotaknili tudi ustvarjalce Gledališča Ulysses. Poleg pričevanj o tedanjih kulturnih revolucionarjih so v središče postavili tudi Romea in Julijo, ki se v predstavi pojavita kot simbol večne ljubezni in mladostniškega boja proti avtoritetam.

Mednarodna zasedba
V predstavi nastopajo Linda Begonja, Katarina Bistrović - Darvaš, Aidan Burke, Dražen Čuček, Ivan Djuričić, Ksenija Marinković, Nina Šerbedžija, Chris-Gerard Heyward, Adam Haas Hunter, John Francis Kern in drugi.

Dramaturginja predstave Romeo in Julija '68 je Tena Štivičić, sicer mlada hrvaška dramatičarka, ki se je slovenskim gledalcem predstavila z dramama Spet ta nedelja in Fragile. Kostumi so delo Bjanke Adžič Ursulov, scenografija Zlatka Kauzlarića Atača, koreografija Natalije Manojlović, glasba skladatelja Nigela Osborna, ki je sodeloval z glasbenim producentom Davorjem Roccom, luči je oblikoval Deni Šesnić, video pa Marin Lukanović.

Predstavo bo na Brionih mogoče videti vse do 23. avgusta.