Gledališčnici sta poudarjali, da sta predstavo uprizorili, da bi se borili proti terorizmu. Foto: EPA
Gledališčnici sta poudarjali, da sta predstavo uprizorili, da bi se borili proti terorizmu. Foto: EPA

Tožilstvo ju je obtožilo, da sta v gledališki predstavi iz leta 2021, ki govori o porokah ruskih žensk s pripadniki skrajne Islamske države v Siriji, upravičevali terorizem.

Odvetnica umetnic, ki sta odkriti nasprotnici vojne v Ukrajini, je sodni postopek označila za nezakonit in nepošten. Še enkrat je poudarila, da sta obe "povsem nedolžni", in napovedala, da se bodo na odločitev sodišča pritožili.

39-letna režiserko Jevgenijo Berkovič in 44-letno režiserko in dramatičarko Svetlano Petrijčuk so ruske oblasti aretirale 5. maja lani zaradi njune predstave z naslovom Finist, pogumni sokol. Nagrajena predstava delno temelji na resničnih dogodkih in govori o ruskih ženskah, ki so jih med vojno v Siriji na spletu zvabili v zakon z borci Islamske države v Siriji, po vrnitvi v domovino pa so jih zaprli.

Gledališki umetnici so aretirali maja 2023. Na fotografiji režiserka Jevgenija Berkovič. Foto: EPA
Gledališki umetnici so aretirali maja 2023. Na fotografiji režiserka Jevgenija Berkovič. Foto: EPA

Na obtožbe, da igra v pozitivno luč postavlja IS in "upravičuje terorizem," sta umetnici odgovarjali, da ravno obratno. "Igro sem uprizorila, da bi preprečila terorizem," je med sojenjem dejala Jevgenija Berkovič in dodala, da terorizem v celoti obsoja in prezira. "Ne razumem, kakšno povezavo imajo te obtožbe z menoj. Z islamom se v nobeni obliki nikoli nisem poistovetila," je dejala za Rusko tiskovno agencijo RBC.

Pismo podpore umetnicama
Sojenje, ki je delno potekalo za zaprtimi vrati, je od začetka sprožilo burne odzive javnosti. Podporniki umetnic so v pismu podpore (podpisalo ga je več kot 16.000 ljudi) podobno kot avtorici poudarili, da ima predstava jasno protiteroristično sporočilo. Na sodišču je umetnici podprl tudi Dmitrij Muratov, urednik ruskega časnika Nova Gazeta, ki je lani prejel Nobelovo nagrado za mir. Po razglasitvi sodbe se je pred poslopjem sodišča zbralo kakšnih sto ljudi.

Berkovič in Petrijčuk sta bili pred časom dodani na seznam teroristov in skrajnežev, ki so ga sestavile ruske oblasti. Na seznamu je vključila več osebnosti in združenj, vključno z nekdanjim šahovskim prvakom v izgnanstvu Garryjem Kasparovom in mednarodnim gibanjem LGBT.

Umetnicama bo po odsluženi kazni za tri leta prepovedano "upravljanje spletnih strani". Obsojenki, ki sta v priporu od maja 2023, bosta po poročanju Ruske tiskovne agencije RBC odvedeni v kazensko kolonijo.

Vojaško sodišče v Moskvi umetnici obsodilo na šest let zapora