Foto: Boštjan Lah /Lutkovno gledališče Maribor
Konec tedna je čas za začetek 30. Poletnega lutkovnega pristana

30. poletni lutkovni pristan, ki ga organizira Lutkovno gledališče Maribor (LGM), ki je ponudil nekaj več kot 40 dogodkov, se je sklenil v nedeljo.

Skupno se je zvrstilo 24 predstav iz desetih različnih držav, gostujoče predstave iz Grčije, Francije, Finske, Slovaške, Češke, Estonije, Izraela, Hrvaške, Avstrije pa so dopolnile slovenske lutkovne produkcije iz pretekle sezone.

Obema predstavama najvišje število zvezdic
Za najboljši predstavi sta bili izbrani dve, in sicer gostujoča uprizoritev Bacek, ki je padel iz neba Naivnega gledališča Liberec iz Češke ter domača, natančneje LGM-ova Ščeper in Mba.

Predstava Ščeper in Mba je nastala po besedilu Svetlane Makarovič. Foto: Boštjan Lah /Lutkovno gledališče Maribor

Obe predstavi sta namreč prejeli enako, najvišje število zlatih zvezdic in ti dve predstavi sta prvi dobili zlato žirafo, kot se po novem imenujejo nagrade na festivalu. Tudi letos je na tem festivalu, ki velja za mednarodni lutkovni festival z najdaljšo tradicijo, predstave ocenjevala otroška žirija.

Pogled v bližnjo prihodnost
Prihodnji teden bodo v Lutkovnem gledališču Maribor gostili 10. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ki je osrednji nacionalni festival lutkovne umetnosti. Sicer pa ta mesec prinaša še premieri predstav Možiček žebljiček in Ostržek.