Sebastian Cavazza se je pripravljal na vlogo Ahila. Foto: Peter Uhan
Sebastian Cavazza se je pripravljal na vlogo Ahila. Foto: Peter Uhan
Iliada
Jureta Henigmana si je Jernej Lorenci prvotno zamislil kot Patrokla, po nesreči pa se pripravlja na vlogo Ahila. Foto: Peter Uhan
Veliki Gatsby
Za vlogo Toma Buchanana v predstavi Veliki Gatsby še iščejo menjavo, ponovitve predstav Sedem let skomin in Pes, pizda in peder pa bodo do nadaljnjega odpadle. Foto: Marjan Mutić

Čeprav se je nesreča zgodila v praktično zadnjem hipu, premiere težko pričakovane predstave, ki nastaja v režiji Jerneja Lorencija in koprodukciji ljubljanske Drame, Mestnega gledališča Ljubljanskega in Cankarjevega doma, ne bodo prestavljali. Gre za preveč obsežno produkcijo, prav tako bi ob zasedenosti Gallusove dvorane prišlo do prevelikega zapleta s termini, nam je pojasnila tiskovna predstavnica gledališča MGL Simona Belle.
Igralec se bo verjetno vrnil šele naslednjo sezono
V Iliado se vsaj v teh prvih sklopih uprizoritev Cavazza, ki so mu po hudem zlomu operirali nogo, ne bo mogel vrniti, ali ga bomo v vlogi Ahila lahko videli v sklopu morebitnih oktobrskih ponovitev (septembra načrtujejo tudi predstavitev na festivalu Bitef v Beogradu), pa še ni znano. V Mestnem gledališču Ljubljanskem (MGL) iščejo tudi zamenjavo za vlogo Toma Buchanana v predstavi Veliki Gatsby (verjetno bo to zunanji igralec), medtem ko predstavi Sedem let skomin in Pes, pizda in peder do nadaljnjega odpadeta.

Z vsako vajo lažje
Vlogo Ahila bo v uprizoritvi Homerjevega epa prevzel Jure Henigman, ki se je mesec dni sicer pripravljal na vlogo Patrokla. Kot pravi, nima še veliko izkušenj z vskoki v vloge kolegov. "Tu se je bilo treba soočiti z nečim podobnim. Seveda smo najprej vsi obnemeli ob smoli, ki je doletela Sebastiana. Nesreča res nikoli ne počiva, očitno. Potem iskali rešitve in se na koncu odločili, da bomo stvari reševali znotraj naše ekipe/družine," nam je pojasnil Henigman. "Režiser je predlagal, da bi jaz vskočil v Sebastianovo vlogo. Ko sem po vaji prišel domov, sem sicer imel trenutek slabosti, vezan predvsem na novo besedilo, ki se ga moram v ekspresnem času naučiti. Vendar mi je z vsako vajo nekoliko lažje in mislim, da bo na koncu teh 9 dni ravno zadosti, da se vse sestavi, tako kot se mora."

Zamenjave vlog
Vlogo Patrokla bo zdaj prevzel Blaž Setnikar, ki je bil predviden za Hefajsta. Slednjega bo igral koreograf Gregor Luštek. Celotna igralska zasedba je pri zamenjavah, ki so v zadnjih dneh pred premiero za igralce nedvomno velik izziv, pokazala izjemno požrtvovalnost, poudarja Simona Belle.

Na režiserjevo željo so igralce v času priprav v obeh gledališčih, MGL-ju in ljubljanski Drami, razbremenili vseh drugih obveznosti. Vaje so potekale dvakrat na dan, v dopoldanskih in večernih urah, po premetu vlog pa so jih še nekoliko podaljšali. Čeprav zaradi bolezni in podobnih nepredvidljivih dogodkov predstave pogosto odpadejo, v gledališču po besedah Simone Belle običajno nimajo pripravljenih rezerv, saj takšnih sil niti nimajo na voljo, zato takšne zaplete rešujejo sproti.
Podrobneje bodo o Iliadi spregovorili jutri, premiera pa se bo odvila v soboto ob 20.00 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.