Po besedah umetniškega vodje postdramskega programa Ivice Buljan ponuja Splendid poleg specifičnega besedila še posebno umetniško režijo in novo igralsko energijo. Foto: Jasenko Rasol/Mini teater
Po besedah umetniškega vodje postdramskega programa Ivice Buljan ponuja Splendid poleg specifičnega besedila še posebno umetniško režijo in novo igralsko energijo. Foto: Jasenko Rasol/Mini teater
Splendid
Predstava je mentalno in fizično zelo zahtevna, zato so igralske vaje vključevale tudi športne treninge. Foto: Jasenko Rasol/Mini teater

V sedmem nadstropju luksuznega hotela Splendid policija obkoli sedem gangsterjev in policista, ki se jim je pridružil. Na radiu v živo komentira dogajanje ženski glas (Miša Molk), ki poroča o tem, kako so ugrabili hčer ameriškega milijonarja.
Te noči zloglasna gangsterska banda, imenovana Huja, ponovno kljubuje policiji. V trenutku nepozornosti je eden izmed gangsterjev preveč stisnil talko, ki je po nesreči umrla. V želji, da bi rešili položaj in preprečili napad policijskih sil, se vodja bande pojavi na balkonu hotela, oblečen v obleko ubitega dekleta. Francoski avtor Jean Genet se s poetičnim besediščem sklicuje na številne francoske literate, saj so njegovi gangsterji tudi pesniki.
Po mnenju direktorja Mini teatra Roberta Waltla najdemo tukaj več razlogov, zakaj bi predstava lahko pritegnila mlade gledalce – tu je gangsterska zgodba, energija devetih mladih igralcev in poseben pristop priznane hrvaške režiserke.
Ker je Genet besedilo, ki ga je napisal leta 1948, odklanjal, ni bilo objavljeno v času njegovega življenja. Njegova izjava leta 1952, da je rokopis uničil, je dala misliti, da ne obstaja več. Leta 1993 pa se je pojavil t. i. preživeli primerek, danes pa delo, kot je poudaril umetniški vodja postdramskega programa Ivica Buljan, velja za enega temeljnih tekstov 20. stoletja.
Zahtevne priprave na zahtevno besedilo
V predstavi igrajo Gašper Jarni, Klemen Mauhler, Lun Sevnik, Stane Tomazin, Domen Valič, Miha Rodman, Benjamin Krnetić, Andrej Zalesjak in Matija Puž. Senka Bulić se je pri izbiri igralcev ravnala po instinktu, saj jih ni poznala. Ekipa je sprejela njene stroge pogoje in pravila, ki vključujejo absolutni angažma, disciplino ter ljubezen in predanost gledališču, kar je pri tej predstavi toliko pomembnejše, saj je zelo zahtevna.
Za scenografijo in glasbo predstave je poskrbel Tomislav Čurković, za kostume Oliver Jularić, besedilo pa je poslovenil Aleš Berger.