Iliada je bila ena najbolj velikopoteznih, oglaševanih in odmevnih predstav pretekle sezone. Bodo kritiki ocenili tudi, da je najboljša? Foto: Peter Uhan
Iliada je bila ena najbolj velikopoteznih, oglaševanih in odmevnih predstav pretekle sezone. Bodo kritiki ocenili tudi, da je najboljša? Foto: Peter Uhan

Za nagrado, ki jo bodo podelili na sklepni slovesnosti festivala, so nominirane predstave Luftballett 2.2, Čarobna gora, Iliada, Hedda Gabler, Hlapci in Gospa Bovary.

Nominirane predstave, ki so bile premierno uprizorjene v Sloveniji ali v zamejstvu med 1. junijem 2014 in 31. majem 2015 so Luftballett 2.2 po scenariju in v režiji Vlada G. Repnika, ki je nastal v produkciji GVR babaLAN in Kino Šiška, Čarobna gora Thomasa Manna v priredbi Katarine Pejović in režiji Mateje Koležnik, ki je nastala v koprodukciji SNG Drame Ljubljana in Slovenskega stalnega gledališča Trst, ter Homerjeva Ilida v priredbi Jerneja Lorencija, Matica Starine in Eve Mahkovic, ki je nastala v Lorencijevi režiji in koprodukciji ljubljanske Drame, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma.

Nominirane so še predstava Henrika Ibsena Hedda Gabler, ki je v režiji Mateje Koležnik nastala v produkciji Drame SNG Maribor, uprizoritev tržaškega gledališča Hlapci, ki jo je po Cankarjevem delu priredil Milan Marković Matis, režiral pa Sebastijan Horvat, ter predstava Nebojše Pop Tasića Gospa Bovary, ki je po motivih romana Gustava Flauberta nastala v SNG Nova Gorica pod režijsko taktirko Yulie Roschina, so sporočili iz društva kritikov.

Lani je nagrado prejela predstava Svetlane Makarovič Mrtvec pride po ljubico v Lorencijevi režiji, ki je nastala v produkciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj.