Jernej Šugman je kot Ata Ubu v Sarajevu prejel zlati lovorov venec za najboljšo igralsko stvaritev. Foto: SNG Drama/Peter Uhan
Jernej Šugman je kot Ata Ubu v Sarajevu prejel zlati lovorov venec za najboljšo igralsko stvaritev. Foto: SNG Drama/Peter Uhan
Nini Rajić je žirija namenila nagrado Jurislav Korenić za najboljšega mladega režiserja oziroma režiserko za predstavo Zborovanje ptic Gledališča Glej iz Ljubljane.
Nini Rajić je žirija namenila nagrado Jurislava Korenića za najboljšega mladega režiserja oziroma režiserko za predstavo Zborovanje ptic Gledališča Glej iz Ljubljane. Foto: Sunčan Stone/Gledališče Glej
Naše nasilje in vaše nasilje
Vodstvo festivala se je odločilo, da se predstava Naše nasilje in vaše nasilje v režiji Oliverja Frljića zaradi burnih odzivov, ki jih sproža v javnosti, izvede le pred člani žirije, gosti Evropske gledališke konvencije, člani mednarodnih festivalov in medijskimi pokrovitelji festivala. Foto: Wiener Festwochen © Alexi Pelekanos

Žirija je posebno nagrado namenila tudi občinstvu, ki je vztrajalo pri ogledu predstave Naše nasilje in vaše nasilje Oliverja Frljića (predstava je nastala v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča, kjer bo premierno na ogled ta četrtek). Gledališki organizaciji Pandur.Theaters, ki sta jo ustanovila letos umrli režiser Tomaž Pandur in dramaturginja Livija Pandur, so podelili zlati lovorjev venec za prispevek h gledališki umetnosti.

Šugmanu nagrada za igro
Lorenci je za predstavo Kralj Ubu prejel zlati lovorov venec za režijo, Jerneja Šugmana pa so nagradili za najboljšo igralsko stvaritev. V predstavi Kralj Ubu, ki je nastala po motivih istoimenskega dramskega dela Alfreda Jarryja, je želel Lorenci odgovoriti na vprašanje, kdo je bil Ubu in kje je današnji ubujevski človek, pri čemer je, kot je povedal na novinarski konferenci pred premiero, želel ohraniti avtorjevega duha. V ospredje predstave, ki je premiero doživela januarja, je postavil "brezsramnega zdajšnjika".

V predstavi nastopajo tudi Nina Valič, Bojan Emeršič, Jurij Zrnec, Klemen Slakonja, Sabina Kogovšek, Boris Mihalj ter kot gosta Gregor Zorc in Žan Perko. Dramaturg predstave je Matic Starina, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Belinda Radulović.

Žirija 56. festivala MESS, ki so jo sestavljali Ermin Bravo (predsednik), Dino Pešut in Zoltan Galovits, je posebno nagrado namenila občinstvu, ki je vztrajalo pri ogledu predstave Naše nasilje in vaše nasilje v režiji Oliverja Frljića. Vodstvo festivala se je namreč odločilo, da se predstava zaradi burnih odzivov, ki jih sproža v javnosti, izvede le pred člani žirije, gosti Evropske gledališke konvencije, člani mednarodnih festivalov in medijskimi pokrovitelji festivala.

V bran Frljićevi predstavi
Konec preteklega tedna sta se na medijske zapise in pozive k prepovedi predstave v okviru festivala MESS odzvali tudi vodstvi SMG-ja in HNK-ja Ivana pl. Zajca z Reke, ki se, kot sta zapisali, čutita "pozvani k demantiranju neresničnih in pavšalnih medijskih objav, ki se že nekaj dni neumorno prepisujejo in vzpostavljajo popolnoma napačno medijsko reprezentacijo predstave".

"Prizori, ki jih opisujejo mediji, zlasti pa kulturno-verski portali, so vzeti iz konteksta, pripisuje pa se jim pomen, ki ne ustreza ne pomenu ne namenu, ki ga imajo ti prizori v sami predstavi. Predstava - ravno nasprotno od pripisanega - po metodi subverzivne afirmacije kritizira nasilje, ki se ji ga očita, in niti v enem delu nima namena omalovaževati katere koli verske skupnosti, ne postavljati pod vprašaj vrednot posameznih religij," sta med drugim v skupni izjavi zapisali vodstvi obeh gledališč.

Najboljša mlada režiserka je Nina Rajić
Nagrado Jurislava Korenića za najboljšega mladega režiserja oziroma režiserko je prejela Nina Rajić, ki je prepričala s predstavo Zborovanje ptic Gledališča Glej iz Ljubljane. Igralska ekipa predstave, ki jo sestavljajo Benjamin Krnetić, Petja Labović, Blaž Dolenc, Nejc Cijan Garlatti, Sara Dirnbek in Nataša Keser, pa je prejela nagrado Rejhana Demirdžića za kolektivno igro v predstavi.

Na 56. festivalu Mess je bilo na ogled 19 predstav iz 16 držav.