Bebler visoko na lestvici pomembnosti postavlja skrb za publiko in priljubljenost predstav ter upa, da bo prva premiera na sporedu že januarja. Foto:
Bebler visoko na lestvici pomembnosti postavlja skrb za publiko in priljubljenost predstav ter upa, da bo prva premiera na sporedu že januarja. Foto:
Primož Bebler je v SSG Trst prišel junija letos. Foto: MMC RTV SLO

Bebler se je odločil za tri premiere, dve gostovanji in eno otroško igro, do konca leta pa mora gledališče izvesti enajst predstav, da bo zadostilo pogojem za prejem državnega denarja. Kot pravi Bebler, z izpolnitvijo teh pogojev ne bi smelo biti večjih težav, za konec leta pa naj bi gledališče gostovalo tudi v Cankarjevem domu s predstavo Art Export.

Večmesečno praznino bodo v tržaškem gledališču zapolnili s predstavami Maraton v New Yorku, Zaljubljeni v smrt, morda tudi Kreuzterjevo sonato, medtem ko predstava Hči zraka za enkrat ne bo vključena na program, ker v njej nastopa veliko igralcev, ki so člani ansambla SNG Drama.

Program mora biti kakovosten
Bebler še ne želi govoriti o konkretnih projektih, dokler program ne bo potrjen, upa pa, da bo prva premiera s celotnim ansamblom že januarja prihodnje leto. Sezona ne bo finančno zahtevna, pravi umetniški vodja SSG-ja, vsi projekti računajo predvsem na dobro igro, dobro režijo in zanimiv tekst. "Najbolj bistveno je, da se pride do vrhunske kvalitete in da je teater v ponos tudi italijanskemu delu Trsta," je povedal Bebler.

Bebler, ki je v hišo prišel junija letos, je računal na razvoj, ne na krizo. Na pripombo dnevnika, ki v Trstu izhaja v slovenščini, da mu je kolektiv izrekel nezaupnico, odgovarja, da mu je žal, da se je to zgodilo. Tistega usodnega dne, 28. septembra, igralci niso dobili pogodb, čutili so se vržene na cesto. "Dobil sem nezaupnico, ne da bi pravzaprav začel delati," meni Bebler. In jo jemlje kot nekaj, kar se je pač moralo zgoditi.