Stannia Boninsegna slovi kot oblikovalka dramskih značajev z nezgrešljivo neposredno odrsko prezenco, s svojim prvovrstnim igralskim temperamentom, so zapisali v obrazložitvi. Foto: Sebastian Cavazza
Stannia Boninsegna slovi kot oblikovalka dramskih značajev z nezgrešljivo neposredno odrsko prezenco, s svojim prvovrstnim igralskim temperamentom, so zapisali v obrazložitvi. Foto: Sebastian Cavazza
Matej Puc, Peer Gynt
Matej Puc se je v pretekli sezoni izkazal kot igralska osebnost, ki se pospešeno razvija. Foto: Sebastian Cavazza
Damjana Černe
Igralka Damjana Černe je nagrajena za vlogi Jackie in Ingeborg v uprizoritvi besedila Drame princes. Foto: Peter Uhan
Prešernovo gledališče Kranj
Priznanja bo Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) podelilo v nedeljo ob začetku 46. tedna slovenske drame, ki bo potekal v Prešernovem gledališču Kranj. Foto: Bobo

Članica Mestnega gledališča ljubljanskega Stannia Boninsegna se je na gledališkem prizorišču uveljavila kot vidna oblikovalka dramskih značajev z nezgrešljivo neposredno odrsko prezenco, s prvovrstnim igralskim temperamentom. Njeno obvladovanje najrazličnejših izraznih sredstev pa temelji še zlasti na občutku za lep in izbran odrski govor, piše v obrazložitvi nagrade.

Vsestranskega gledališkega ustvarjalca Nebojšo Popa Tasića nagrajujejo za cikel dramskih besedil Agatha, Gospa Bovary in Kaj pa če..., v katerem preverja zmožnosti našega predstavnega sveta. Poleg tega detektivsko rekonstruira osebnost fiktivne Emme Bovary in realne skrivnostne pisateljice Agathe Christe.

Damjana Černe za Jackie in Ingeborg, Matej Puc za Peera Gynta
Damjana Černe je prepričala v vlogah Jackie in Ingeborg v uprizoritvi besedila Drame princes Elfriede Jelinek v Slovenskem mladinskem gledališču, kjer je pokazala kompleksno in zrelo igralsko stvaritev. Matej Puc, ki se je v pretekli sezoni izkazal kot igralska osebnost, ki se pospešeno razvija, pa je nagrajen za vlogo Peera Gynta v uprizoritvi istoimenske igre Henrika Ibsena v Mestnem gledališču ljubljanskem.

Zaradi pomanjkanja predlogov letos ne bodo podelili odličja veliki bršljanov venec. Da pa bi mehanizem nagrade ZDUS tekel tudi v prihodnje, želi žirija spodbuditi k večji dinamiki posredovanja predlogov. Hkrati spodbuja misel na igralce, ki delujejo v svobodnem poklicu in so jim okoliščine družbe in časa vse manj naklonjene.

Preveč predstav, da bi jih "stlačili" v en sam teden
Nagrajence je razglasila podpredsednica ZDUS-a Alenka Pirjevec ob predstavitvi programa prihajajočega 46. tedna slovenske drame (TSD), v času katerega že nekaj let podeljujejo tudi nagrade ZDUS-a. Priznanja bodo podelili v nedeljo, ko se bo na svetovni dan gledališča začel Teden slovenske drame. Festival bo trajal dva tedna in v tem času na ogled ponudil 17 predstav. V mednarodnem programu bo mogoče videti gledališča iz Združenih držav Amerike, Izraela, Bolgarije, Rusije in Nemčije. Potekale bodo tudi delavnica dramskega pisanja, bralne uprizoritve, dan nominirancev, minisimpozij in okrogla miza.

Po besedah direktorice Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček je program preveč obsežen, da bi ga strnili v krajši čas. Organizatorji so zadovoljni, da so že pred začetkom festivala razprodane štiri predstave. Upajo, da bodo letos od vstopnic zbrali nekoliko več sredstev kot v preteklosti in da bo finančna konstrukcija vzdržala, saj gledališče samo ne more več zalagati lastnih sredstev za izvedbo festivala, ki ga poleg kranjske mestne občine sofinancira ministrstvo za kulturo.

Umetniška vodja Prešernovega gledališča Mirjam Poštrak je prepričana, da so učinki festivala z intenzivno promocijo slovenske dramatike že več kot deset let jasno vidni. Slovenska gledališča vsa slovenska dramska besedila vse pogosteje uvrščajo na program. V zadnjih 17 ali 18 letih le dve z Grumovo nagrado ozaljšani besedili nista bili uprizorjeni, uprizarjajo pa tudi številna nominirana dela.