V glasbeno-lutkovni kompoziciji se v vlogi Josefa K. znajde gledalec sam. Foto: LGM/Boštjan Lah
V glasbeno-lutkovni kompoziciji se v vlogi Josefa K. znajde gledalec sam. Foto: LGM/Boštjan Lah

Francosko mestece vsako leto gosti več sto predstav in lutke najrazličnejših kultur, tradicij, krajev in časa.

Mednarodni lutkovni festival v Charleville-Mezieresu je po navedbah LGM-ja največji tovrstni dogodek na svetu. "Predstavljeni sta prefinjenost in zapletenost tehnik, uporabljenih v tej nenehno spreminjajoči obliki umetnosti, vključno z najnovejšimi tehnologijami in razsežnostmi ustvarjalnosti lutkovne umetnosti, zato je tudi pomembna platforma za razvoj lutkovnega gledališča," so sporočili.

Letos bo festival potekal med 18. in 27. septembrom, na njem pa bodo prvič gostovali tudi mariborski lutkarji. Predstavili se bodo s predstavo Proces ali Žalostna zgodba Josefa K., ki uspešno gostuje na festivalih v tujini in doma. Na zadnjem, 7. bienalu lutkovnih ustvarjalcev je prejela glavno nagrado, grand prix za najboljšo uprizoritev.

Predstava, namenjena starejšim od 15 let, je nastala bežno po motivih romana Proces Franza Kafke. V režiji Matije Solceta je bila v Mariboru premierno uprizorjena aprila 2012, v njej pa igrata Miha Arh in Miha Bezeljak. Dramaturginja je Jelena Sitar Cvetko, likovna podoba je delo Primoža Mihevca in Matije Solceta.