Pod mentorstvom Vita Weissa je nastal projekt Glej, vitki študent. V predstavi, ki jo je režirala Brina Klampfer, igrajo Vanessa Benak Cvijanović, Iztok Jereb, Andraž Jug, Nuša Knez, Raquel de Lima. Foto: Sunčan Stone/Gledališče Glej
Pod mentorstvom Vita Weissa je nastal projekt Glej, vitki študent. V predstavi, ki jo je režirala Brina Klampfer, igrajo Vanessa Benak Cvijanović, Iztok Jereb, Andraž Jug, Nuša Knez, Raquel de Lima. Foto: Sunčan Stone/Gledališče Glej
Predstavo Resnica, jadna ptica, ki je nastala pod mentorstvom Sandija Jesenika, sta režirala Jure Rajšp in Anka Eržen, v njej pa poleg njiju nastopajo Ana Zupan, Ita Weber, Lana Nastja Anžur, Maja Drnovšek, Maja Kelemen, Mateja Andrinek, Meta Jesenko in Neva Malačič.
Predstavo Resnica, jadna ptica, ki je nastala pod mentorstvom Sandija Jesenika, sta režirala Jure Rajšp in Anka Eržen, v njej pa poleg njiju nastopajo Ana Zupan, Ita Weber, Lana Nastja Anžur, Maja Drnovšek, Maja Kelemen, Mateja Andrinek, Meta Jesenko in Neva Malačič. Foto: Gledališče Glej

Študentje svoje gledališče želijo in potrebujejo, so prepričani v Gleju. Srednješolci v sklopu šolskih gledaliških krožkov ali celo organiziranih gledaliških šol ustvarjajo lucidne, razmišljujoče in drzne predstave najrazličnejših gledaliških zvrsti in žanrov. Gledališke skupine organizacijsko vodijo profesorji ali zunanji mentorji, zaradi česar se dijakom ni treba ukvarjati z logistiko in organizacijo ter se lahko posvetijo ustvarjalnemu delu.


Več o predstavah in njihovih avtorjih najdete na spletni strani Gledališča Glej.

Zato pa je vse drugače ob prehodu na fakultete. Razen svetlih izjem študentskih gledaliških skupin ni, poleg tega pa študenti za ustvarjanje nimajo logistične podpore ali mentorjev. Ker na fakultetah z do 2.000 študenti težko najdejo somišljenike, so jih v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti (JSKD) povabili h gledališkemu ustvarjanju. Študentom, željnim gledališkega ustvarjanja, so ponudili infrastrukturno in organizacijsko pomoč, med mladimi diplomanti Akademije za gledališče, režijo, film in televizijo pa izbrali mentorje, ki jih pri ustvarjanju usmerjajo.

Na razpis se je prijavilo 93 študentov, končno število udeležencev projekta pa se je naknadno nekoliko znižalo. Glede na zanimanja so jih razdelili v več skupin. Pod vodstvom Tina Grabnarja, Nine Šorak, Tjaše Černigoj, Uroša Kaurina, Vita Weisa in Sandija Jesenika so uspeli postaviti šest končnih produkcij - Rdeča limonada, Dober tek!, iMoht, Ananas, Glej, vitki študent ter Resnica, jadna ptica. Predstave, ki so nastale v sklopu projekta, bodo do 5. junija uprizorili v sklopu festivala.

Projekt nameravajo nadaljevati tudi v prihodnjih letih
Ker je dober odziv na ŠtudenTeater potrdil potrebo po tovrstnem projektu, ga nameravajo ponoviti v prihodnji sezoni v Ljubljani in Mariboru, za naprej pa se dogovarjajo tudi s partnerskimi organizacijami v Kopru, Novem mestu in Novi Gorici. Kot sporočajo iz Gleja, njihov dolgoročni cilj ni, da bi študentske skupine našle stalni domicil v Gledališču Glej, temveč da bi skupinam logistično in organizacijsko pomagali do točke, ko bodo lahko preživele tudi same.