Spremljevalni program kaže odmik od klasičnega gledališča, obenem pa obravnavo aktualnih problematik. Na fotografiji: predstava Gremo vsi! Foto: Nada Žgank
Spremljevalni program kaže odmik od klasičnega gledališča, obenem pa obravnavo aktualnih problematik. Na fotografiji: predstava Gremo vsi! Foto: Nada Žgank
Prešernovo gledališče Kranj
V tekmovalnem programu je od osmih uprizoritev kar sedem krstnih. Foto: PG Kranj
Škrip Inc.
V spremljevalni program je med drugim uvrščena tudi Škrip inc. v režiji Jelene Rusjan in produkciji Maske ter Bunkerja. Foto: Luka Gorjup
Prešernovo gledališče Kranj
Za izvedbo Tedna slovenske drame je Prešernovo gledališče Kranj letos od ministrstva za kulturo prejelo 53 tisoč evrov, od Mestne občine Kranj pa 58 tisoč evrov. Foto: BoBo

Festival prinaša 17 predstav, v tekmovalni program jih je uvrščenih osem. Selektor 44. tedna slovenske drame Gregor Butala jih je izbral na podlagi nabora 45 predstav, ki so v preteklem letu nastale po slovenskih dramskih predlogah.
V lanski gledališki produkciji je opazil veliko avtorskih projektov ali krstnih uprizoritev novih dramskih besedil. Med osmimi tekmovalnimi predstavami je kar sedem krstnih uprizoritev oziroma avtorskih projektov, na klasičnem dramskem besedilu temelji le Svatba Rudija Šeliga v režiji Jerneja Lorencija in izvedbi SNG-ja Drama Ljubljana. Osmerico sestavljajo še projekt Dušana Jovanovića Boris, Milena, Radko prav tako v izvedbi ljubljanske Drame, avtorski projekt Oliverja Frljića o izbrisanih 25.671 v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj in avtorski projekt Robinson v režiji Jake Andreja Vojevca Lutkovnega gledališča Ljubljana.
Za Šeligovo nagrado se bodo potegovale tudi predstava Sokol Iztoka Kovača in Janeza Janše v produkciji zavodov En-Knap in Maska, predstava Dobrodošli v duhovnem živalskem kraljestvu Slavoja Žižka v režiji Matjaža Bergerja in izvedbi Anton Podbevšek Teatra, predstava Nejca Gazvode ter Mini teatra Ljubljana in Mestnega gledališča Ptuj Divjad ter predstava Pavla nad prepadom Andreja E. Skubica v režiji Matjaža Pograjca in izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča.
Angažirano obarvan spremljevalni program
Predstave spremljevalnega programa po besedah Gregorja Butale ne predstavljajo klasičnega gledališča, ampak zrcalijo predvsem nekatere druge umetnostne zvrsti, z njimi pa je skušal povzeti eno zanimivejših lastnosti lanske produkcije. Prav tako jih zaznamuje njihova velika angažiranost, saj se dotikajo aktualnih, perečih problematik. V spremljevalnem programu si bo v Kranju čez dva meseca mogoče ogledati predstave Gremo vsi! v režiji Mareta Bulca in produkciji Maske, Tatovi podob v režiji Maje Delak in produkciji Emanata, Torej v Vršac v režiji Marka Breclja in produkciji DPZN-ja Koper in Cankarjevega doma ter Škrip inc. v režiji Jelene Rusjan in produkciji Maske in Bunkerja.
Mednarodni program festivala prinaša indijsko uprizoritev Šukantale Evalda Flisarja, srbsko uprizoritev Flisarjeve drame Jutri bo lepše, slovaško uprizoritev 5.fantkov.si Simone Semenič, izraelsko uprizoritev drame Hodnik Matjaža Zupančiča in uprizoritev njegove drame Razred v izvedbi Bosanskega narodnega pozorišta Zenica.
Dodatni program festivala, ki bo potekal do 6. aprila, letos prvič vključuje krajše bralne uprizoritve dram, nagrajenih na drugih festivalih. Stalnici pa sta že dan nominirancev za Grumovo nagrado in delavnica dramskega pisanja, ki bo letos potekala pod vodstvom makedonskega dramatika Gorana Stefanovskega.