TSD je osrednji festival uprizoritev, ki so nastale po slovenskih dramskih besedilih. Prešernovo gledališče ga organizira že več kot pol stoletja.

Z novinarske konference pred začetkom 51. Tedna slovenske drame. Foto: PGK
Z novinarske konference pred začetkom 51. Tedna slovenske drame. Foto: PGK

51. TSD se bo odvil v Prešernovem gledališču Kranj (PGK) od 3. do 13. novembra. Festival bi moral biti v svojem ustaljenem terminu sicer že konec marca, a so ga zaradi epidemije prestavili na sedanji termin. Poleg tradicionalnih bodo na njem tokrat podelili tri nove nagrade.

Foto: PGK
Foto: PGK

Na današnji novinarski konferenci v Kranju je direktor in umetniški vodja PGK-ja, Jure Novak, dejal, da je izjemno ponosen na vse sodelavce, ki so v težkih in nepredvidljivih pogojih uspeli pripraviti tako ambiciozen program.

"Festival je zrel, preizkušen in stabilen. Hkrati pa imamo v Prešernovem gledališču Kranj z njim še velike načrte, mladostno in vitalno je zazrt v prihodnost," je med drugim povedal Novak. Selektorjev izbor po njegovih besedah poka po šivih od odličnih, gledljivih predstav, ki so povečini nastajale za zaprtimi vrati gledališč in prav vse nosijo energijo, željo, da planejo na odre in pred ljudi. Dodatni program pa se "šibi pod težo tehtnih, relevantnih dogodkov in novitet, predstavljali bomo prelomne publikacije, resne študije, ostra mnenja, drzne koncepte in razgibane ritme."

Poleg že ustaljenih nagrad – nagrade Slavka Gruma, nagrade za mladega dramatika, bienalnega Grün-Filipičevega priznanja, Šeligove nagrade in nagrade občinstva – bodo na letošnjem festivalu podelili tri nove nagrade: nagrado TSD za najboljšo igralko in igralca ter posebno nagrado TSD po izboru žirije.

Selektorju letošnjega festivala Roku Andresu si je kljub epidemiji covida-19 in okrnjeni gledališki dejavnosti uspelo ogledati kar 38 uprizoritev, nastalih po slovenskih dramskih predlogah. Kot je dejal, je to število sicer res nižje, kot je bilo običajno, a je glede na situacijo še vedno relativno visoko. Z izborom je želel prikazati predvsem raznolikost pristopov, procesov, generacij, estetik in producentov. To so Monologi s kavča (PGK), Kraljice (Društvo vsestranskih literarnih ustvarjalcev – VLU) in Bralne uprizoritve Festivala dramske pisave Vzkrik 2020.

V tekmovalni program je Andres uvrstil Škofjeloški pasijon (PGK in Mestno gledališče Ptuj), Jazz (Mestno gledališče ljubljansko – MGL), Gejm (Slovensko mladinsko gledališče – SMG in Maska Ljubljana), Nova rasa (SNG Drama Ljubljana), Pošta (Drama SNG Maribor) in Sedem vprašanj o sreči (Lutkovno gledališče Ljubljana in SMG), ki pa zaradi objektivnih razlogov producenta na festivalu ne bo odigrana.

V Prešernovem gledališču Kranj bodo od 3. do 13. novembra gostili že 51. Teden slovenske drame. Foto: PGK
V Prešernovem gledališču Kranj bodo od 3. do 13. novembra gostili že 51. Teden slovenske drame. Foto: PGK

V spremljevalnem programu so uvrščene uprizoritve Tovarištvo (Slovensko stalno gledališče Trst), Mitska (EX-teater), Vladimir (Gledališče Stojan Bačvarov, Varna in Gledališče Replika, Sofija Bolgarija), Not Dead Enough/Vestern (Gledališče Glej) in Žalostinke (MGL), slednja na festivalu prav tako ne bo odigrana.

Osrednji poudarek programa za 51. TSD je raznolikost.

"Z današnje perspektive lahko rečem, da je leto 2020 manj usodno vplivalo na njen napredek, estetski naboj in družbeno vlogo, kot sem se bal ob oddaji selekcije na začetku letošnjega leta. Osrednji poudarek programa za 51. TSD je raznolikost," razmišlja Andres.

Srečko Fišer, predsednik strokovne žirije za nagrado Slavka Gruma in nagrado za mladega dramatika, je predstavil delo žirije in letošnja nagrajenca. Kot je povedal, je bil natečaj tokrat prvič izpeljan po spremenjenih propozicijah, ki predpisujejo, da lahko sodelujejo samo neobjavljena in neuprizorjena besedila. Člani žirije so prebrali 47 besedil – 36 za Grumovo nagrado in 11 za mladega dramatika.

Sorodna novica Grumova nagrajenka Maja Šorli v zmagovalni drami opozarja, "da pravice niso pridobljene za zmerom"

Žirija, v kateri sta bila še Matej Bogataj in Amelia Kraigher, je Grumovo nagrado dodelila besedilu Tega okusa še niste poskusili Maje Šorli. Nagrajenko so razglasili že 6. aprila, ko bi se festival zaključil v tradicionalnem terminu.

Dobitnica nagrade za mladega dramatika 2021 je Nina Kuclar Stiković za delo Jutri je v sanjah izgledal drugače, prav tako je že od pomladi znan prejemnik Grün-Filipičevega priznanja Milan Ramšak Marković. To nagrado že od leta 1979 bienalno podeljujejo za dosežke na področju dramaturgije in teatrologije.

"Dramski opus Rudija Šeliga nas tudi danes navdihuje s svojo magično kot tudi družbeno kritično močjo. Simpozij o Šeligovi dramatiki je priložnost, da na novo premislimo dramatikov literarni in gledališki kozmos." Foto: BoBo

Dodatni program bo med drugim ponudil okrogli mizi in simpozij. Okrogli mizi bosta v središče postavili tematiki Spolne in psihične zlorabe v polju gledališča, študijskih procesih in izobraževanju ter Spreminjevalke: Dramske avtorice med epidemijo covida-19. Simpozij bo potekal na temo Magično gledališče Rudija Šeliga in bo po besedah avtorice koncepta in vodje simpozija Marinke Poštrak priložnost, da na novo premislimo dramatikov literarni in gledališki kozmos.

Sorodna novica "Za prihodnost gledališča niso odgovorni samo umetniki in producenti, ampak tudi gledalci"

Predstavili bodo dražbo uprizoritve Beton Ltd. Ich kann nicht anders Dražbene hiše uprizoritvenih umetnosti FORSALE, na kateri je Prešernovo gledališče Kranj kupilo Lot9: Besedilo – vse besede iz uprizoritve. Predstavitvi bo sledil problemski razgovor s strokovnjaki za uprizoritvena besedila.

Vodja dveh projektov razvoja dramskega pisanja Kim Komljanec je predstavila Dramski IzZoom: Upamo, da si zaupamo ter delavnice dramskega pisanja. Prvi je projekt razvoja dramskega pisanja za virtualni prostor, v sklopu katerega so Simona Hamer, Tomaž Lapajne Dekleva, Manica Maver, Miha Mazzini in Jaka Andrej Vojevec napisali pet kratkih dramskih besedil, namenjenih virtualnemu prostoru.

Delavnic ob 51. TSD pa so se udeležili avtorji Vesna Hauschild, Neja Repe, Eva Kučera Šmon in Jaka Andrej Vojevec. Ti pišejo štiri enodejanke na temo življenja v času covida-19.

Pripravljajo tudi dva koncerta, nastopili bodo Janez Škof & Marjan Stanić ter zasedba Simpatico.