Madame Butterfly je ena najpogosteje uprizorjenih oper na svetu. Foto: EPA
Madame Butterfly je ena najpogosteje uprizorjenih oper na svetu. Foto: EPA
Giacomo Puccini
Giacomo Puccini (1858-1924) si verjetno ni mislil, da bo opera približno stoletje po nastanku dvigala toliko prahu. Foto: EPA

Profesor Roger Parker, učitelj glasbe na King's Collegeu v Londonu, sicer pa strokovnjak za Puccinija, je s sporno izjavo postregel le nekaj dni pred novo postavitvijo ene najbolj priljubljenih oper na svetu.

Je res sporna tudi glasba?
Za neki britanski dnevnik je Parker povedal, da bi morali producenti nove postavitve Madame Butterfly v Kraljevi operi v Londonu razmisliti o tem, da opera potrebuje manjše "popravke". "Izvirna postavitev je rasistična postavitev. V njej je veliko idej, ki bi bile v drugih okoliščinah razumljene kot rasistične. In ne gre le za libreto, ampak tudi za Puccinijevo glasbo," je dejal Parker.

Časi so bili takrat drugačni
Londonski časopisi so po premieri zapisali, da gre za "tradicionalno postavitev" operne zgodbe o 15-letni japonski gejši, ki se zaljubi v ameriškega mornariškega oficirja, se z njim poroči, nato pa se on vrne v ZDA. Zgodba se dogaja na Japonskem v začetku 20. stoletja. Londonska Kraljeva opera se je na očitke o rasizmu odzvala z izjavo, da gre pač za "izdelek časa, v katerem je bila opera napisana". A Parker vztraja: "Postali smo mnogo bolj občutljivi na rasizem in interpretacija Madame Butterfly je ena tistih oper, pri kateri se to vidi. Težava je v tem, da se ljudje bojijo spremeniti stare različice v moderno produkcijo."

Tokratne težave niso prve
Libreto za Puccinijevo opero v treh dejanjih sta napisala Luigi Illica in Giuseppe Giacosa. Premierno so jo uprizorili 17. februarja 1904 v milanski Scali. Prve kritike, da je opera del "kolonialističnega projekta, s katerim so želeli ustvariti določeno podobo o Aziji", so se pojavile v 90. letih prejšnjega stoletja. Veliko Azijcev in v ZDA živečih azijskih priseljencev prezira stereotipe, da so Azijci vedno pasivni in tragični, kar naj bi bilo očitno v Madame Butterfly. Nekateri kritiki trdijo celo, da je opera pravzaprav naperjena proti Američanom, saj jih slika kot ošabne in brezčutne.