Sin in oče Sebastian in Boris Cavazza tudi v radijski igri posodita glas sinu in očetu. Foto: Radio Slovenija
Sin in oče Sebastian in Boris Cavazza tudi v radijski igri posodita glas sinu in očetu. Foto: Radio Slovenija

Uredništvo igranega programa Ars, 3. programa Radia Slovenija se je z radijsko igro nedavno uvrstilo med finaliste na 71. mednarodnem festivalu Prix Italia, sedaj pa so se uvrstili še med štiri finaliste. Festival Prix Europa so ustanovili Evropski parlament, Evropska komisija in Evropska kulturna fundacija. Na festivalu tekmujejo najboljše evropske televizijske, radijske in spletne produkcije.

Igra je nastala po besedilu hrvaškega avtorja Tomislava Zajca, v režiji Špele Kravogel in v priredbi Vilme Štritof. Intimna drama se odvija med umirajočim moškim, njegovim očetom in njegovim nekdanjim dekletom. Odpira vprašanja o odnosih, ki jih ni več, oziroma jih nikoli ni bilo. Pes je nosilec metafore.

Tomislav Zajec: Treba bi bilo peljati psa na sprehod

Osrednjo vlogo je odigral Sebastian Cavazza, njegovega očeta Boris Cavazza, dekle pa Maša Derganc Veselko.

Bistvenega se ne da ubesediti
V besedno asketskem, pretežno banalnem izrazu se vprašanje, kaj storiti, ko je skoraj zmanjkalo časa za življenje, razpre na stežaj, prav tako pa spoznanje, da se bistvenega ne da ubesediti, so zaplet povzeli na Radiu Slovenija. Čeprav pogovor poteka le med tremi ljudmi, v poslušalcu trči ob izzive vsakodnevnega življenja, v katerem se razpirajo njegove največje teme in vprašanja.

Gledališko besedilo hrvaškega avtorja je prevedla Alenka Klabus Vesel, tonska mojstrica je bila Sonja Strenar, glasbo pa je oblikovala Darja Hlavka Godina.

Tomislav Zajec je dramo Treba bi bilo peljati psa na sprehod spisal za odrske deske ter zanjo leta 2012 prejel Držićevo nagrado. Tako na Hrvaškem kot v tujini je predstava že doživela uprizoritve v gledališču, pa tudi na filmu in v radijski igri.

Več o zgodovinski uvrstitvi v pogovoru z režiserko v oddaji Svet kulture.

Radijska igra Treba bi bilo peljati psa na sprehod med finalisti festivala Prix Europa